CoronaVac (Çin Aşısının) Ülkemizde Etkinliği Açıklandı.

Hacettepe Üniversitesi’nden bildirildiğine göre Çin menşeli Sinovac tarafından geliştirilen CoronaVac aşısının Türkiye'de yapılan Faz 3 çalışmalarının sonuçlarına göre etkinliği yüzde 83,5 olarak tespit edildi.

Mart 04.2021

Hacettepe Üniversitesi’nden bildirildiğine göre Çin menşeli Sinovac tarafından geliştirilen CoronaVac aşısının Türkiye'de yapılan Faz 3 çalışmalarının sonuçlarına göre etkinliği yüzde 83,5 olarak tespit edildi. Etkinlik şikayeti olan ve testi pozitif çıkan insanları içeriyor. Ayrıca Sinovac aşısının hastane yatışını engelleme oranı ise yüzde 100 olarak belirlendi.

Hacettepe Üniversitesi’nden bilim adamlarının basın toplantısı ile duyurduğu sonuçlara göre, 14 Eylül'de başlayan klinik çalışmaya toplam 24 merkezden 18-59 yaş arası 10 bin 216 gönüllü katılmış. Ortalama 45 yaştaki gönüllülere yaklaşık 2/3 oranında en az 1 doz gerçek aşı ya da plasebo uygulaması, 6 bin 648'ine gerçek aşı, 3 bin 568'ine plasebo yapılmış. Aşı kullanıma açıldıktan sonra plasebo alanların da tekrar gerçek aşı ile aşılanması ile toplam 25 bin 937 doz aşı uygulanmış.

Üniversitenin bildirdiğine göre bu tarihe kadar görülen semptomatik ve RT-PCR ile doğrulanmış COVID-19 vakaları ile aşının etkililiği, yüzde 83,5 olarak hesaplanmıştır. Hastanede yatışı engelleme oranı ise yüzde 100 olarak bulunmuştur. Çalışma süresince aşı olan veya sonradan olanlarda ölüme rastlanmamıştır. En sık görülen yan etkiler ise yorgunluk yüzde 9,8, baş ağrısı yüzde 7,6, kas ağrısı yüzde 3,8, ateş yüzde 2,5, titreme yüzde 2,4 ve lokal yan etkilerden en sık görüleni ise enjeksiyon yerinde ağrı olmuştur. Bunun oranı da yüzde 1,6'dır.

Basın toplantısında, Prof. Dr. Murat Akova’ya göre, ikinci dozdan en az 14 gün, başlangıçtan ise en az 28 gün geçtikten sonra değerlendirmeler yapılmış. Akova,"Aşının hastalığı engelleme oranı yüzde 83,5 etkili. Bu şu demek, 41 bu tanıma uyan gönüllümüz var, yani Kovid-19 hastalığına ikinci doz aşıdan 14 gün ve sonrasında yakalanmış. Bu yakalananların 32'si plasebo grubunda, 9'u ise aşı grubunda. Bu anlamda baktığınız zaman aşı, belirtileri olan hastalığı yüzde 83,5 oranında engelliyor.’’ diyor. Bunların ayaktan izlenen hafif hastalar olduğunu söylerken de, aşı olanlarda ağırlaşan hastaneye yatan hastalık ve ölüm görülmediğini de ilave ediyor. Ağır hastalıktan koruma oranı bu yüzden %100 bulunuyor.

Basın toplantısında, koruyuculuk süresinin ne kadar olduğunun bilinmediğini, ancak hastalık geçirenlerde 9-10 aya kadar antikorların devam edebildiği için, aşı olanlarda da bunun olabileceği ilave ediliyor.

Basın toplantısında ayrıca, yeni mutant virüsler ve bunlara karşı aşı etkinliği hakkında henüz bilgimizin olmadığı ve bunları zamanla öğreneceğimiz de ifade ediliyor.

Dr. Genco Yücel ne diyor ?

Ülkemizin prestijli bir üniversitesinin bildirdiği rakamlar, diğer aşı çalışmalarına göre daha küçük bir grubu içerse de, ve sonuçların henüz bir bilimsel dergide yayınlanmadığını aklımızda tutsak da, sonuçlar son derece yüz güldürücü.

Bir aşıdan beklenen öncelikli sonuç olan, ciddi hastalıktan, hastaneye yatış ve ölümden koruması çok önemli. Tabii aşı olmayanlarda da, ölüm olmaması ve hastaneye yatan sayısının 6’yı geçmemesi, yani grubun küçüklüğü ve genel anlamda sağlıklı oluşu bu yorumu zayıflatsa da  bulunan bu. Bir aşıdan beklenen ikinci sonuç, güvenli olması, yani ciddi yan etkisinin olmaması da, burada görülmüş. Son sonuç uzun vadede etki veya yan etkisi için biraz daha beklememiz gerekecek. Bu sonuçlar 2-2.5 aylık bir takibi içerdiği için henüz bunun cevabı yok.

Basın toplantısında da, sorulan 65 yaş üstüne dair bulguların olmaması, hatta o grubun gerçek hayatta ilk aşılananlar olmuş olması elbette can sıkıcı. Ama, pandemi öncesi yapılan bütün aşıların yine bu gruba yönelik olduğunu ve o zamanlarda da araştırma sonuçlarının hemen hiç olmadığını hatırlatayım.

 

Yeni virüs veya mutant meselesi ise benim gözümde gereğinden fazla büyütülüyor. Ülkemizde bulunduğunu anladığımız İngiliz virüsü, doğrudur daha çabuk yayılıyor. Ancak daha tehlikeli olduğunu henüz görmediğimiz gibi, İsrail gibi örneklerde, gerçek hayatta bu aşıların karşısında duramadığını görüyoruz. Güney Afrika ve Brezilya virüsleri ile ilgili bilgiler az, aşı etkinliği azalmış olabilir. Ama hala aşılar etkin görünüyor.

Hep hatırlattığım gibi, aşımızı olalım. Ülkemizde yapılan aşı sayısı 9 milyonu, aşıları tamamlanan oranı da, %2.3’ü geçti. Bu rakamların hızla artması ile pandemiyi yenebileceğimizi bir kere daha hatırlatalım. Eylül ayı sonuna kadar hedef 50 milyon kişinin aşılanması olmalı.

 

 



SORU SORUN

Soru Sor

Soru Sor formunu doldurarak sorununuzu sorun, biz yanıtlayalım…

GÖNDER

Muayene

Muayene olmak istiyorsanız,
Muayene Formunu doldurarak bize ulaşabilirsiniz.

GÖNDER