Aynı hastada COVID-19 tekrarlayabiliyor.

COVID-19a yakalandıktan sonra bağışıklık gelişmesiyle kişilerin belli bir süre hastalanmayacağı düşünülüyordu. Ancak Hong Kong’lu bilim adamları bir hastanın hasta olup tamamen iyileştikten aylar sonra tekrar hastalandığını bildirdiler.

Eylül 12.2020

COVID-19a yakalandıktan sonra bağışıklık gelişmesiyle kişilerin belli bir süre hastalanmayacağı düşünülüyordu. Ancak Hong Kong’lu bilim adamları bir hastanın hasta olup tamamen iyileştikten aylar sonra tekrar hastalandığını bildirdiler. 

Bilim adamlarının yaptığı açıklamada, Hong Kong’ta 33 yaşındaki sağlıklı bir erkeğe Covid-19'u yendikten 4,5 ay sonra yeniden virüs bulaştığını bildirildi. Bilim adamları, adama bulaşan virüsün genom diziliminin ilk bulaşan virüsten "tamamen farklı" olduğunu açıklarken, bunun dünyada ilk kanıtlanmış yeniden enfeksiyon vakası olduğunu aktarıldı.

Hastanın ilk kez virüse yakalandığında hafif semptomlar gösterdiği ve 14 gün hastanede kaldığı ifade edildi. 15 Ağustos'ta İngiltere üzerinden İspanya’dan Hong Kong’a geldiği sırada adama yapılan rutin Covid-19 testinin sonucunun semptom göstermemesine rağmen pozitif çıktığı aktarıldı. Uzmanlar, adamın semptom göstermeme nedeninin kazandığı bağışıklık olabileceğini öne sürülüyor.

Dr . Genco Yücel ne diyor ? 

Başka virüslerde de, enfeksiyonun kısa sürede tekrarlayabileceği biliniyor. Corona virüs enfeksiyonunda bunun daha uzun süreli olacağı bekleniyordu. ABD infeksiyon hastalıkları ile ilgili en yetkili kurumu CDC yeni raporuna göre COVID-19 ile re-infeksiyon olabileceği bilinmiyor. Ancak hastalıktan 3 ay sonrasına kadar virüs vücutta kalabileceği için, ilk 3 ay bunu yeni enfeksiyon diye yorumlamamalı. Yine de 3 aydan sonra veya ilk 3 ay içinde yeni şikayetler olursa bu hastanın test edilmesinde fayda vardır.

Söz konusu hastada 4.5 ayda tekrarlaması biraz üzücü, ancak hastanın hiçbir şikayeti olmaması bunun tekrarlayan bir hastalık mı, veya eski hastalığın kalıntıları mı tereddüte düşürüyor. Ancak yazıda da not edildiği gibi, bağışıklık gelişmesinin etkisiyle, tam olmasa da bir ölçüde etki gösterdiği düşünülebilir. Tabii bir de virüste gelişen mutasyonun kişiye etkisini azaltan yönde gelişmesi olasılık dahilindedir. Bence bu hastaya dair bilgiler zannedildiği kadar kötü değil. Ancak, elbette bir kişiyle bu yoruma varmak çok da sağlıklı değil. Yeni verileri görmemiz gerekecektir.

 

 



SORU SORUN

Soru Sor

Soru Sor formunu doldurarak sorununuzu sorun, biz yanıtlayalım…

GÖNDER

Muayene

Muayene olmak istiyorsanız,
Muayene Formunu doldurarak bize ulaşabilirsiniz.

GÖNDER