COVİD Bağışıklığı sadece Antikor Düzeyi ile Alakalı Değil

COVİD geçirenlerde antikor düzeyi ve antikor dışı bağışıklık vücutta 8 aya kadar devam ediyor. COVİD sonrası gelişen bağışıklığı anlamak için yapılan bir araştırmada,kanda gelişen bir çok farklı bağışıklık değerleri incelenmiş. Sonuçta antikor düzeyini de içeren bazı parametreler değişir, azalırken başka değerler etkinliğini sürdürmüş.

Mayıs 06.2021

COVİD geçirenlerde antikor düzeyi ve antikor dışı bağışıklık vücutta 8 aya kadar devam ediyor.

COVİD sonrası gelişen bağışıklığı anlamak için yapılan bir araştırmada, kanda gelişen bir çok farklı bağışıklık değerleri incelenmiş. Sonuçta antikor düzeyini de içeren bazı parametreler değişir, azalırken başka değerler etkinliğini sürdürmüş.

 

COVİD hastası 32 kişide şikayetleri başladıktan itibaren kan testleri ile farklı değerler 8 aya kadar takip edilmiş. Virüse karşı gelişen IgM antikorları süratle yükselip düşerken, IgG antikorlarında düşme yavaş gerçekleşmiş. Virüsü nötralize eden aktivite de azalırken farklı elemanları kullanan B hücreler üzerinden yürüyen bağışıklık ise stabil devam etmiş.

 

Araştırmacılar sonradan gelişebilecek tekrar enfeksiyona karşı vücudun geliştirdiği bağışıklığın nasıl olduğu ve geliştiğini daha iyi anladığımızı söylüyorlar.

 

Dr. Genco Yücel ne diyor?

 

Benim seviyemdeki bir klinik doktorun bile anlamakta zorlanabileceği terim ve konseptler içeren bu araştırmayı anlamak için, bağışıklığın sadece kanda antikor düzeyi olmadığını öğrenmek   ve araştırmayı özetleyen şemayı gözden geçirmek yeterlidir. Detaylar bu konunun uzmanlarının alanına girer.

 

Bu araştırma hastalık sonrası en az 8 ay devam eden bağışıklık sebebiyle, ilk hastalık veya ilk aşı sonrası nasıl izleneceğimize de katkı sağlıyor. Zaman zaman burada da yazdığım gibi hastalığı atlattıktan veya aşıdan sonra ne zaman tekrar ve nasıl aşılanacağımız henüz netleşmedi. Bir çok hekimin farklı önerileriyle aşılama veya hastalık sonrası 3 aydan 9 aya kadar farklı yaklaşımlar bulunuyor.

 

Özellikle hastalık geçirenlerde aşıya cevap ve aşı stratejisi araştırılırken, tek doz rapel ile iyi sonuçlar alındığı bildiriliyor.Hastalandıktan belli bir süre sonra uygulanan bu strateji ile hiç hastalık geçirmeyenlere göre ciddi yüksek antikor düzeylerine ulaşılabiliyor. Hatta, bu insanlarda ulaşılan kan antikor seviyeleri hastalık geçirmeden iki doz aşı olanlara göre bile belirgin yüksek oluyor. Hastalık geçirip tek doz rapel yapılanlarda, koruma yüksek düzeye çıkarken, ikinci doz normal aşı ekstra koruma sağlamazken, ikinci aşının sonrası yan etkilerde belirgin fazla olabiliyor.

 

Bu araştırma ve diğerlerinin sonuçları ışığında özetle, kan antikor düzeyleri hastalığa karşı yegane koruyucu değildir. Vücutta diğer bağışıklık parametreleri vardır. Bu koruyuculuk en az 8 ay devam etmektedir. Hastalık geçirenlerde tekrar aşılama için bu yüzden 6-9 ay mantıklı görünmektedir. Tek doz ile yapılan rapel aşılama ile ciddi fayda görülmektedir. İkinci doza gerek kalmamakta, hatta ikinci ortaya fazla yan etki çıkabilmektedir.

 

Dünya hala ilk aşılamayı planlarken, hastalık sonrası veya ilk aşıdan 6-9 ay sonrasını da planlamaya başlamakta büyük fayda vardır.

 

 

 



SORU SORUN

Soru Sor

Soru Sor formunu doldurarak sorununuzu sorun, biz yanıtlayalım…

GÖNDER

Muayene

Muayene olmak istiyorsanız,
Muayene Formunu doldurarak bize ulaşabilirsiniz.

GÖNDER