COVİD Beyini Etkiliyor.

COVİD geçirenlerde psikolojik sorunlar kadar, beyin sorunları da görülüyor. COVİD geçirenlerde uzun süreli akciğer etkileri dışında, depresyon, panik gibi psikolojik etkilerin de uzun süreli devam ettiği görülüyor. İngiliz Lancet dergisinden gelen yeni bir yayın, SARS-CoV-2 virüsü ile gelişen COVİD-19 hastalığının diğer bütün solunum yoluyla bulaşan virüslere kıyasla daha çok beyin hastalığı geliştirdiği saptandı.

Nisan 07.2021

COVİD geçirenlerde psikolojik sorunlar kadar, beyin sorunları da görülüyor.

 

COVİD geçirenlerde uzun süreli akciğer etkileri dışında, depresyon, panik gibi psikolojik etkilerin de uzun süreli  devam ettiği görülüyor. İngiliz Lancet dergisinden gelen yeni bir yayın, SARS-CoV-2 virüsü ile gelişen COVİD-19 hastalığının diğer bütün solunum yoluyla bulaşan virüslere kıyasla daha çok beyin hastalığı geliştirdiği saptandı.

Yaklaşık 250.000 COVİD hastasında teşhis sonrası 6 aylık sürede gelişen beyin ve psikiyatrik sorunlar, diğer basit grip gibi solunum yolu virüsleri ile gelişen hastalıklarda gelişenlerle kıyaslandı. Beyin kanaması, felç, Parkinson hastalığı, Alzheimer gibi beyin hastalıklarının, depresyon, panik gibi psikiyatrik hastalıkların hep daha fazla geliştiği görüldü. Hastalığı ağır geçirenlerde, ve yoğun bakım ünitelerinde tedavi görenlerde bu oranının daha fazla olduğu görüldü.

 

SARS-CoV-2 virüsünün beyine direk etkisini araştıran bir başka çalışmada da  farklı şekillerde beyinde virüsün varlığı tespit edildi. Sofistike bir takım değerlendirmelerin yanında, ölen COVİD hastalarında yapılan otopsilerde virüs beyin dokusunda saptandı.

 

Dr. Genco Yücel ne diyor ?

 

COVİD bir çok organı etkileme kapasitesine sahip iken, öncelikle saldırdığı ve tahrip ettiği organın akciğer olduğunu biliyoruz. Kalp ve damar sistemini de etkileyebildiğini görüyoruz. Ancak beyini hastalık travması ile gelişen psikolojik sorun dışında direk etkilemesi ve beyin hastalıklarını arttırması değerli bir bilgidir. Hastalık takip ve araştırmalarının bu yönde de gelişmesi gerekecektir. Özellikle uzun süreli tedavilere bu yönde de desteklerin katılması gerekecektir.

 

 



SORU SORUN

Soru Sor

Soru Sor formunu doldurarak sorununuzu sorun, biz yanıtlayalım…

GÖNDER

Muayene

Muayene olmak istiyorsanız,
Muayene Formunu doldurarak bize ulaşabilirsiniz.

GÖNDER