COVİD aşısı nasıl Pıhtı Yapıyor

Ülkemizde kullanılmadığı için, haberlerde duyup kısmen ilgilendiğimiz AstraZeneca/Oxford aşısı’nın pıhtı yapma riski üzerine, haftalar süren değerlendirmelerden sonra Avrupa İlaçlar Kurumu (European Medicines Agency (EMA)) değerlendirmelerini tamamladı ve pıhtı ve aşı arasında olası ilişki olduğunu duyurdu.

Nisan 11.2021

Ülkemizde kullanılmadığı için, haberlerde duyup kısmen ilgilendiğimiz AstraZeneca/Oxford aşısı’nın pıhtı yapma riski üzerine, haftalar süren değerlendirmelerden sonra Avrupa İlaçlar Kurumu (European Medicines Agency (EMA)) değerlendirmelerini tamamladı ve pıhtı ve aşı arasında olası ilişki olduğunu duyurdu.  Kurum 22 Mart tarihine kadar bildirilen 18’i ölümcül olan 86 vakayı incelediklerinde, komplikasyonun 100.000’de 1 olduğunu bildiriyor. İngiltere’deki düzenleyici kurum ise oranı 250.000’de bir kadar düşük olarak görüyor.

 

Avrupa İlaçlar Kurumu (European Medicines Agency (EMA) direktörü Emer Cooke bu çok nadir yan etkinin, COVİD ölüm riski ile kıyaslanamayacak kadar nadir olduğunu vurguluyor. EMA aşı firmasından raporlar isterken, Hollanda’da iki farklı üniversitede de aşı ve pıhtılaşma ilişkisini araştırmasını istiyor.

 

Tıp dünyasının prestijli dergisi The New England Journal of Medicine çok yeni iki raporunda bu sorunun nasıl geliştiği konusunda bilimsel verileri de yayınladı.  Özetle, HIT denilen kullanılan kan sulandırıcı ilaç olan heparinin vücutta pıhtılaşmayı tetikleyen bir proteine bağlanması sonucu gelişen bir immün reaksiyona benzediği görülüyor.  Araştırmacılar HIT’in aşı ile tetiklendiği ve bunun da pıhtılaşmayı arttırdığını düşünüyor. HIT denilen bu olay bazı enfeksiyonlarla, ameliyatlar sonrası da heparin ilacından bağımsız görülebiliyor. Bazı araştırmacılar bu gelişen reaksiyona orman yangını gibi diyorlar. Reaksiyon bir kere başladı mı, çok hızla yayılabiliyor. Bu yazıya göre bu sorunla karşılaşıldığında yapılacak tedavilerle bu durum kontrol edilebiliyor.

 

Araştırmalar devam ederken, raporlara göre bu sorun, daha çok 60 yaş altı kadınlarda görülüyor. O yüzden Almanya’da genç kadınlarda bu aşının kullanımı da durdurulmuş durumdadır.

 

Dr. Genco Yücel ne diyor ?

Özellikle, Avrupa’da yaygın kullanılan veya Avrupa’ya ya da dünyaya yüksek miktarda doz sağlayabilen bu aşı ile ilgili bu sorunu netleştirmek, pandemiyi durdurabilmek açısından çok önemlidir. Maalesef aşılama sonrasında veya başka olaylardan sonra nadir bir fenomen olduğu için araştırılması ve netleştirilmesi çok zor bir konu.

 

İngiltere’den gelen raporlar, AstraZeneca/Oxford aşısını başarılı sonuçlarını bildiriyor. Örneğin,mutant virüslere karşı da gayet etkili olan bu aşı sayesinde, İngiltere genelinde hastalık oranlarında düşme görülüyor.

 

Pandemiye karşı savaşta inanılmaz bir hızla, bir senede hastalıkla ilgili bir çok detay öğrenilirken, başta İsrail ve ABD olmak üzere bir çok ülke pandeminin birinci senesinde başarılı aşılama kampanyalarını gerçekleştiriyorlar. Bu hızın bir sorunu yapılan tedavilerin gereken güvenlik takiplerinin yapılması için gereken senelerin kullanılamaması. Gelen raporlara göre, burada da bildirildiği gibi, tüm dünyada bilim adamları, araştırmacılar, kurumlar güçlerini birleştirip sorunun üstesinden süratle gelmeye çalışıyorlar.

 

Aşılamanın etkili olduğunu görüyoruz. Güvenli olduğunun da görülmesi ile toplumdaki kaygılar da ortadan kalkacaktır. Pandeminin sonunu getirmek için, önlemlere devam. Aşılarımızı olmaya devam.



SORU SORUN

Soru Sor

Soru Sor formunu doldurarak sorununuzu sorun, biz yanıtlayalım…

GÖNDER

Muayene

Muayene olmak istiyorsanız,
Muayene Formunu doldurarak bize ulaşabilirsiniz.

GÖNDER