COVİD hastalarında bir ilk; Direk Virüse Karşı Tedavi.

COVİD-19 tedavisinde ilk kez virüse karşı yapılan bir tedavinin başarılı olduğu görüldü. ABD Regeneron firması tarafından üretilen casirivimab ve imdevimab denilen iki antikorun kombinasyonunun hastanede yatan COVİD hastalarını ölümden kurtarabileceği görüldü

Haziran 17.2021

COVİD-19 tedavisinde ilk kez virüse karşı yapılan bir tedavinin başarılı olduğu görüldü. ABD Regeneron firması tarafından üretilen casirivimab ve imdevimab denilen iki antikorun kombinasyonunun hastanede yatan COVİD hastalarını ölümden kurtarabileceği görüldü.

 

İngiltere’de yapılan Recovery çalışmasına göre özellikle hastalığa karşı antikor üretemeyenlerde ölüm oranını 1/5 azaltan bu tedavi dünyada da bir ilk. Bugüne kadar tedavide başarı sağladığı görülen ilaçlar, kortizon içeren dexamethazone , ve kan sulandırıcı ilaçlar    virüse direk karşı çıkan değil, hastalığın yarattığı reaksiyonları azaltan ilaçlardı. Regeneron firmasının geliştirdiği antikor kombinasyonu virüsün hücrelere bağlanıp girişini sağlayan ‘sivri protein’ bağlantı noktasına bağlanarak, virüsün hücreye girişini engelliyor.

 

Bugüne kadar, SARS-CoV-2 karşıtı bir çok antikor tedavisi farklı sonuçlarla denendi. Eylül 2020’de başlayan Recovery çalışmasında Mayıs ayına kadar yaklaşık 10.000 hasta araştırmaya alındı. Hastaların yarısına olağan tedaviye ilave bir kerelik bir saat süre damardan antikor tedavisi uygulanırken, diğer yarısına sadece olağan tedavi verildi. Özellikle altta yatan hastalığı olan, bağışıklık sistemi düşük ve bunun sonucunda antikor geliştiremeyen hastalarda, tedaviyi alanlarda ölüm %24 oranında gerçekleşirken, almayanlarda bu oran %30 oldu. Yani tedaviyi alan 100 hastada 6 hayat kurtarıldı.

 

 

Dr. Genco Yücel Ne Diyor?

 

Aslında, ABD eski başkanı Donald Trump’a da geçen sene uygulanmış olan bu tedavi, o zaman gündeme girmiş, ABD’de kullanım onayı da almıştı. Ancak kullanım zorluğu ve hangi hastalarda kullanılacağının net olmaması nedeniyle ABD’nin satın aldığı yaklaşık 1.5 milyon doz antikor  büyük oranda kullanılmadan beklemektedir.

 

Bu araştırmanın, özellikle hastaneye yatan, antikor oluşturamayanlarda gösterdiği pozitif sonuç bu tedaviyi tekrar gündeme getirecektir. Henüz fiyatını bilmediğimiz bu tedavinin bir hayli pahalı olacağını ( kaynaklar 10.000-20.000 TL maliyetten bahsediyor) bekliyorum. Ayrıca araştırma özellikle sadece antikor geliştiremeyenlerde başarıdan bahsettiği için hasta grubunu iyi ayırmak gerekecektir. Hangi testlerle antikorların ne zaman ölçüleceği önemli olacaktır.

Umarım bu sorunlar da aşılıp, bu tedavi yaygın kullanıma girebilecektir.

 

 



SORU SORUN

Soru Sor

Soru Sor formunu doldurarak sorununuzu sorun, biz yanıtlayalım…

GÖNDER

Muayene

Muayene olmak istiyorsanız,
Muayene Formunu doldurarak bize ulaşabilirsiniz.

GÖNDER