Hamilelerde COVİD daha kötü seyrediyor. Bebeğe etki ise düşük.

Yapılan değerlendirmeler, ve gözlemlere göre hamile kadınlar yaşıtlarına göre COVİD hastalığını daha ağır geçiriyorlar. Hastalığın bebeğe etkisi ise çok kısıtlı görünüyor.

Mart 15.2021

Yapılan değerlendirmeler, ve gözlemlere göre hamile kadınlar yaşıtlarına göre COVİD hastalığını daha ağır geçiriyorlar.  Hastalığın bebeğe etkisi ise çok kısıtlı görünüyor.

COVİD pandemisi ilk başladığında, hastalığın hamilelere etkisi hakkında da fazla bilgi yoktu. Çin’den gelen ilk verilere göre, hastalık hamilelerde, hamile olmayanlara göre daha ağır geçmiyordu. Pandeminin ilk yılı dolarken bilim adamları bunun tam tersinin doğru olduğunu görüyorlar.

Solunum yolu enfeksiyonu yapan virüslerin, zaten akciğer kapasiteleri azalan hamilelerde tehlikeli olabileceğini biliyoruz. İlaveten hamilelikte bebeğe etki sınırlı olsun diye bağışıklık sistemi de zayıfladığı için, hastalıklar daha etkili seyredebiliyor. Örneğin, klasik grip, hamilelerde daha tehlikelidir. Bu bilgiler ışığında hamilelerde COVİD hakkında toplanan veriler yeni yayınlanmaya başladı. Eylül ayındaki bir yayında, 11.400 COVİD şüphesi olan hamile kadını değerlendirildi. Hamile olan COVİD hastalarının olmayanlara göre yoğun bakıma girmesi olasılığı %62, suni solunum cihazına ihtiyaç duyma oranı ise %88 yüksek bulundu. Benzer rakamlara diğer çalışmalarda da ulaşılıyor.

 

Hamilelerde hastalığın ne sıklıkta geliştiği bilinmemekle beraber, COVİD-19 ‘a dair şikayetler daha nadir görülüyor. Erken, yani, 37. haftadan evvel doğum oranları ise üç kat daha yüksek bulunuyor. Hamilelerde hastalığın riskini arttıran faktörler, obezite, tansiyon yüksekliği ve hamilelikte gelişen şeker hastalığı olarak bulunmuş.

 

İyi haber ise, bebeklerin fazla etkilenmemesi. Bugüne kadar, plasenta, göbek kordonundan, veya bebeklerden alınan kan örneklerinde virüse rastlanmamış. Ancak bazı bilim adamları virüsün plasentaya zarar verebileceği, bu yüzden de, bebeği etkileyebileceği endişesini taşıyorlar. Erken doğumun bebeklerde yaşamın ileri dönemlerinde problem yaratabileceğinden korkuluyor. Ancak, bugüne kadar COVİD geçiren hamilelerde düşük veya bebeklerde rahimde büyüme geriliği görülmedi.

 

Hamilelerde aşı kullanımı ile ilgili verilerimiz de çok kısıtlı. DSÖ Ocak ayında sadece yüksek riskli hamilelerde Moderna ve Pfizer/BioNTech aşısının tavsiye edilebileceğini bildirdi. DSÖ aşıların hamilelerde herhangi bir riski olacağına dair veri olmadığını da bildiriyor.

 

Dr. Genco Yücel ne diyor ?

 

COVİD’in hamilelerde tehlikeli olabiliyor. Bu yüzden de, bu konu hakkında henüz veri olmamasına rağmen, diğer yaşlı veya hastalığı olan gruplar gibi hamilelerin de, erken aşılanmaya alınmaları gerektiğini düşünüyorum.

Araştırmaların kaderi, aşı veya ilaç denenirken, bir çok riskli olabilecek grup ilk dönem araştırmaların dışında bırakılır. Hamileler de, bu ilk dönem aşı çalışmalarının dışında bırakılan bir grup. Bugüne kadar ki, veriler, özellikle mRNA bazlı aşıların güvenli olabileceği yönünde. Ülkemizde kullanılan Sinovac aşısının, mRNA aşıları gibi, tabiatı gereği, hamilelerde güvenli olacağı kanaatindeyim. Özellikle tansiyon veya şeker problemi olan kilolu hamilelerin, kararı doktorlarıyla beraber vermeleri şartıyla, aşı olmalarını ben, tavsiye ediyorum.



SORU SORUN

Soru Sor

Soru Sor formunu doldurarak sorununuzu sorun, biz yanıtlayalım…

GÖNDER

Muayene

Muayene olmak istiyorsanız,
Muayene Formunu doldurarak bize ulaşabilirsiniz.

GÖNDER