İngiltere’de Grip Vakası Kalmadı.

İngiltere’de 2021 başından bugüne kadar grip/influenza hastasına rastlanmadı. Bu grip sezonunda tarihin en düşük vaka sayılarına, COVİD salgınına karşı önlemler son sürat devam ederken rastlanıyor. Coronavirüse karşı kısıtlamalar ve grip aşılamasının yaygınlaşması ile enfeksiyon sayılarının çok düştüğü görülüyor.

Şubat 26.2021

 

İngiliz Independent gazetesinin bir haberine göre İngiltere’de 2021 başından bugüne kadar grip/influenza hastasına rastlanmadı. Bu grip sezonunda tarihin en düşük vaka sayılarına, COVİD salgınına karşı önlemler son sürat devam ederken rastlanıyor. Coronavirüse karşı kısıtlamalar ve grip aşılamasının yaygınlaşması ile enfeksiyon sayılarının çok düştüğü görülüyor.

İngiltere Halk Sağlığı (PHE-‘’Public Health England’’) görevlisi bilim adamları her hafta toplumdaki farklı solunum yolu hastalıklarını değerlendiriyorlar. Yılbaşından bugüne laboratuarlarına gelen hastalardan alınan 700.000’e yakın örnekte bir tane grip hastalığına bile rastlamadılar. Yılbaşı öncesi de, bu sayı sadece 1 (bir) idi.

 

İngiltere’de yılda 15 milyon grip aşısı yapılıyor. Bu başarılı program ile çok küçük çocuklar ve 60 yaş üzerindekilerin büyük çoğunluğu aşılanıyor. PHE başı Dr. Vanessa Saliba’ya göre, bu program ve hayatımıza 1 senedir giren COVİD sayesinde değişen, sosyalleşme ve temizlik alışkanlıklarımıza azalan uluslararası yolculukların da eklenmesi ile grip hastalığı bu seviyelere kadar iniyor.

University College of London’dan Prof. Christina Pagel’e göre bu yıl İngiltere gibi dünyanın geri kalanında da grip sezonu yaşanmadı. Prof. Pagel ‘’Bu yıla kadar grip ile yaşamaya alışıp, grip ölümlerinin de önlenemeyeceğine inanırdık. Ancak bunun doğru olmadığını öğrendik’’ diye de ekliyor. Gribin yayılmasını önlemek için sürekli karantina önlemlerine başvurmak fazla olabilir, ama, kış aylarında kapalı kalabalık yerlerde maske takmak ve el temizleyicileri kullanmak uygun olabilir diye düşünüyor. Bu düşünceleri tartışmalıyız diyor. Diğer düşüncesi de, hasta olsa da insanların işe gitmeye çalışmak yerine evden çalışmalarının uygun olacağının anlaşılmasıdır.

 

Leeds Üniversitesi’nden Dr. Stephen Griffin ise, ileride grip aşısı geliştirmenin zorlaşacağı görüşünde. Azalan influenza virüsü yüzünden hangi hangi influenza virüs tipine karşı aşı geliştirme kararı vermenin zor olacağını söylüyor.

 

Dr. Genco Yücel ne diyor ?

 

Yazıda aktarıldığı gibi maske kullanımı , sosyal mesafe, hijyene dikkat edilmesi kişiler arası grip virüsü bulaşmasını engellerken, uluslararası yolculuklarda azalma da özellikle, güney ve kuzey yarımküre, arası virüs alışverişini azalttı. Soğuk mevsimde artan enfeksiyonların, mevsim değişirken sıcak mevsim yaşayan ülkelere göçünü durdurdu. Bu sayede virüsün önce dünyada ve daha sonra kişiler arası alışverişini engelledi. Bu yüzden grip bu sene yok olma aşamasına geldi.

 

Seneye ne olur göreceğiz. Ancak, daha az yolculuk, daha çok evden çalışmak, hasta insanların daha çok evde kalıp topluma karışmamaları, kapalı mekanlarda daha çok maske kullanımı gibi yeni alışkanlıklar kazanıyoruz. Corona aşı programlarının başarısı ve aşı endüstrisinin artan karlılığı ile bu işe giren şirket, hatta ülke sayısındaki artış ile dünyada aşı farkındalığı ve taraftarlığı da artacaktır. Tüm bunlar yüzünden grip salgınlarının eskisi gibi olamayacağını düşünüyorum. Bildiğimiz klasik grip olan, influenza gribi tarihe karışırken, onun yerini Corona gribi alacak gibi görünüyor.



SORU SORUN

Soru Sor

Soru Sor formunu doldurarak sorununuzu sorun, biz yanıtlayalım…

GÖNDER

Muayene

Muayene olmak istiyorsanız,
Muayene Formunu doldurarak bize ulaşabilirsiniz.

GÖNDER