Şişmanlar COVİD Ağır Geçiriyorlar .

Şişmanlık, obezite SARS-CoV-2 virüsüne yakalananlarda, COVİD hastalığının ağır geçmesine sebep oluyor.

Nisan 29.2021

Şişmanlık, obezite SARS-CoV-2 virüsüne yakalananlarda, COVİD hastalığının ağır geçmesine sebep oluyor.

 

İngiltere’de Ocak-Nisan 2020 arasında doktora giden ve boy kilosu en az bir kere kaydedilen ve 18 yaşın üzerinde yaklaşık 7 milyon kişi incelenmiş.  Bunların vücut kitle endeksi, yani kilolarının boylarının karesine bölündüğünde ortaya çıkan değer ortalama 26.78kg/m2 imiş. Bunların 13.500 (%0.2) kadarı COVİD tanısı ile hastaneye yatırılmış. 1601 (%0.02) tanesi de yoğun bakım ünitesinde izlenmiş.5479 (%0.08) kişi kaybedilmiş.

 

Hastaneye yatışlarda, ve ölümlerde 23kg/m2 dip olan J şeklinde bir eğri görülmüş. Yani 23kg/m2 altında yani daha zayıf olanlarda ve üstünde yani daha şişman olanlarda hastaneye yatış ve ölüm oranları artmış. Yoğun bakımda takip edilenlerde ise rakam artışı ile doğru orantılı bir seyir görülmüş. Vücut kitle endeksi 23kg/m2 üzeri 40 yaş altı gençlerde risk daha da belirgin imiş.

 

Bulunan riskin şeker hastalığı gibi kilo fazlası ile alakalı hastalıklardan bağımsız olduğu görülmüş.

 

Dr. Genco Yücel ne diyor ?

 

Kilo fazlasının, şişmanlığın kişinin kalp ve genel sağlığı için kötü bir şey olduğunu biliyoruz. COVİD pandemisinde de şişmanlığın ciddi sorun yaşamak açısından risk getirdiğini görüyoruz.Bu araştırma da, bu düşünceleri destekliyor. Özellikle 23kg/m2 üzerinde kilolu olanların daha da dikkatli olmaları gerekiyor.

 

170cm boy olanda, 66.5 kilo, 180 cm olanda ise 75 kilo 23kg/m2 sınırına denk geliyor. Boyunuza göre bu kiloların üzerine çıktığınızda, kilo artışı ile orantılı olarak risk artıyor.

 

Yaşla riskin arttığını biliyoruz. Başka hastalığı olmayan gençlerde risk ise kiloyla orantılı olduğu için kiloya ve kiloyu tayin eden yeme ve hareket alışkanlıklarımıza dikkat etmeliyiz. Düzenli spor yapmanın kalp sağlığı ve COVİD riskini azaltmak için  önemli olduğunu biliyoruz. Buna paralel kiloya dikkat etmeliyiz. Hareketimizi kesintiye uğratmamaya çalışmalıyız.

 



SORU SORUN

Soru Sor

Soru Sor formunu doldurarak sorununuzu sorun, biz yanıtlayalım…

GÖNDER

Muayene

Muayene olmak istiyorsanız,
Muayene Formunu doldurarak bize ulaşabilirsiniz.

GÖNDER