Yeni yayınlanan büyük bir araştırmada hareketsiz hayat sürenlerde kalp krizinden ölüm riski çok daha yüksek bulunmuş. Kalp krizi geçiren 28.000 Avrupalı hastada yapılan değerlendirmede hareket edenlerin kalp krizinden ölme oranının az hareketli olanlarda bile düştüğünü göstermiş.
Araştırmada hastalar hareket düzeylerine göre 4 ayrı kategoriye ayrılmış. Hiç hareket etmeyenler, az, orta ve çok hareket edenler olarak. Hareket düzeyi ile orantılı olarak artan avantaj görülmüş. Çok hareket edenlerde kalp krizinden hemen ölme oranı hiç etmeyenlere göre neredeyse yarı yarıya daha az bulunmuş. Kriz sonrasındaki ayda da ölme riski %28 daha az imiş.
Toplamda kalp krizinden 1 ay içinde ölüm oranı %17.7 bulunmuş. Ölenlerin %62’si ( toplamın yaklaşık %10’u) hemen ölmüş.
Dr. Genco Yücel ne diyor ?
Kalp krizinin çok tehlikeli bir şey olduğunu biliyoruz. Bu çalışma da en başta kalp krizi geçirenlerin %20’ye yakın büyük bir kısmının öldüğünü gösteriyor. Bu yüzden var gücümüzle kalp krizini önlemeye çalışıyoruz. İnsanlara sağlıklı yaşam alışkanlıklarını, zararlı alışkanlıklardan uzak durmayı, kiloya dikkat etmeyi ve egzersiz yapmayı öğütlüyoruz. Gerektiğinde de, ilaçlarla kalp krizi geçirme olasılığını azaltmaya çalışıyoruz. Çünkü kalp krizi bir kere geçirilince hastaların bir kısmının ikinci şansı olmuyor.
Sağlıklı yaşam alışkanlıkları, özellikle düzenli egzersiz yapmak kalp krizinden koruduğu kadar, bu araştırmanın da gösterdiği gibi, kriz geçirenlerde de ölüm riskini azaltıyor. Bilimsel olarak kitaplarda haftada 5 gün, günde yarım saat orta tempoda yürüyüş tavsiye edilmektedir. Az hareketin bile faydası olduğuna göre, abartmaya gerek yoktur. Nasıl olursa olsun hareket etmek önemlidir. Harekete başlamak için hiçbir zaman geç değildir.
Lütfen gününüzün içine az da olsa hareketi bugünden itibaren sokun. Unutmayın harekete başlamak için hiçbir zaman geç değildir.