Önemli JAMA tıp dergisinde yayınlanan bir yazıya göre kahve içmek aritmiyi arttırmadığı gibi, daha çok içtikçe aritmi sıklığı azalıyor.
UK Biobank veri bankasında 2006-2018 arasında 350.000’den fazla insan üzerinde yapılan değerlendirmeye göre, kahve içimi ile aritmi riski artmadığı gibi, ilave her bardak kahve içimiyle aritmi riskinin azaldığı da görülmüş. Bu sonuç hemen bütün aritmi türleri için aynı şekilde bulunmuş. Atrialfibrilasyon ve flutter denilen ve özellikle ileri yaşlarda en sık inme sebebi olan aritminin de kahve içimi ile ters orantılı olarak azaldığı görülmüş. Ekstra sistol denilen tekli aritmilerde ise önemli bir fark olduğu görülmemiş.
Kafein metabolizması ile ilgili genlerin de incelendiği araştırmada, bu genetik farklılıklarla da aritmi miktarında herhangi bir ilişki bulunmamış.
Dr. Genco Yücel Ne Diyor?
Bu çok şaşırtıcı araştırma sonuçlarına göre, kahve içmek aritmiyi arttırmıyor. Muayeneye gelen hemen her aritmi hastasına öğütlediğimiz kahveden uzak dur tavsiyesinin tam tersini gösteren bu çalışmaya göre kahveden korkmaya gerek yok.
Burada şöyle bir yanlış anlama olabileceğini düşünüyorum. Kafeinin kalp hızını arttırdığını biliyoruz. Bu da, ben dahil bir çok insan kahve içtikten sonra nabız artışı ile orantılı olarak çarpıntı yaşayabiliyor. Ben ne zaman 2 bardaktan fazla kahve içsem saatler süren çarpıntı yaşıyorum. Ama bu keyifsizlik aritmi yaşıyorum anlamına gelmiyor. Sadece nabızım yükseliyor. İnsanlar doktora kahve sonrası çarpıntı şikayeti ile gittiğinde doktor da haklı olarak kahve içme diyor. Buradan da kahvenin aritmiyi arttırabildiği sonucuna varıyoruz.
Araştırmanın net gösterdiği ise, kahve hatta daha çok kahve aritmiyi arttırmıyor. Belki çarpıntı hissi yapar ama tehlikeli bir şeye sebep olmaz. Artık kahve içerken aritmi, örneğin atrialfibrilasyon, olacağım diye ve ileride inme riskim artacak diye korkmama gerek kalmıyor.
Bütün kahvesiz yapamayan kahve severlere bayram müjdem olsun.
İyi bayramlar.