ABD’den gelen birincisine göre kahve içmek kalp yetmezliği riskini azaltıyor. Farklı bir analiz ile yapay zeka kullanılarak, kırmızı et kullanımı da dahil farklı diyet alışkanlıkları, süt, kahve kullanımı, hatta evlilik durumu gibi faktörlerin kalp hastalığı, kalp yetmezliği ve inme ile ilişkileri sorgulanmış. 10 yıldan fazla takip edilen 21.000 kişide yapılan analizde yüksek miktar kahve kullananlarda uzun dönem kalp yetmezlik riskinin azaldığı görülmüş. Eski önemli üç farklı çalışmayı toparlayan analizde kişiler günlük içtikleri kahve miktarına göre sınıflanmışlar. Günde bir kupadan fazla kahve içenlerde riskin azaldığı görülmüş. Ancak kafeinsiz kahve içenlerde bu fayda görülmezken bir çalışmaya göre riskin artabileceği gözlenmiş. Araştırmacılardan Colorado Üniversitesi’nden Dr. David P. Kao, bu şaşırtıcı bulgunun birçok eski klasik düşüncemizle uyuşmadığını söylüyor. Kahve kullanımının çarpıntı, tansiyon yüksekliği, ile ilgili olduğunu bildiğimiz için, bu bulguyu şaşırtıcı buluyor. Ancak bu sonuçtan sonra, kalp sağlığı için kahve kullanımın arttırılmasını tavsiye etmek, bunu, egzersiz yapmak, sigarayı kesmek ile aynı seviyeye koymak için erken diye de ekliyor.
İkincisi Japonya’dan gelen araştırmada ise yeşil çay veya kahve kullanımının, özellikle inme veya kalp krizi geçirmiş olanların ölüm riskini azalttığı bulunmuş.Düzenli yeşil çay içmek inme ve kalp krizi geçirenlerin sağlığını iyileştirirken, kahve içmenin ölüm riskini düşürdüğü bulunmuş.
Bu araştırmada 46.000 kişilik bir grup içinde 500 inme ve 1200 kalp krizi geçirmiş olan kişi incelenmiş. Anketlerle hayat tarzları kaydedilmiş. İnme geçirenler günde 7 veya daha fazla bardak yeşil çay içerlerse ölüm riski %62 azalırken, aynı fayda geçmişte kalp krizi geçirenlerde de gözlemlenmiş. Yeşil çay içmenin faydası kalp krizi ve inme geçirmemiş olanlarda ise görülmemiş. Günde bir kupa kahve içmenin kalp krizi geçirmiş olanlarda %22, hiçbir şey geçirmemiş olanlarda ise %14 ölüm riskini azalttığı saptanmış.
Yazarlar Japonya’da her iki içeceğin genel olarak saf, şekersiz ve çoğunlukla sütsüz içildiğini belirtip, faydanın bu içeceklerin gereksiz şeker kullanılmaması ile alakalı olduğunu ifade ediyorlar.
Son araştırmada ise, İngiltere’de 360.000 kişinin verilerinden yola çıkılarak, günde 6 kupadan fazla kahve içilmesinin kanda kolesterol düzeylerini arttırdığı görülmüş. Bunun da, kalp hastalığı riskini arttırabileceği belirtilmiş. Analizde, içilen miktar arttıkça kolesterol düzeyinin doğru orantılı yükseleceği gösterilmiş. Araştırmanın yazarlarından Güney Avustralya Üniversitesi’nden Profesör Elina Hyppönen kahve çekirdeklerinin kanda kolesterol düzeyini yükselten ‘’cafestol’’ denilen madde içerdiğini bunun da, bu sonucu oluşturduğunu düşündüklerini ifade etmiş.
Dr. Genco Yücel ne diyor?
Bugüne kadar, kahve içilmesi ve kalp sağlığına etkileri üzerinden birçok değerlendirme yapıldı. Bu tip araştırmaların zorluğu genellikle, kişilerin gönüllü doldurdukları anketler üzerinden analiz yapılmasını gerektirmesidir. Bu durum, işin bilimsel, objektif yönünü bazen zayıflatmaktadır. İlaveten kahve içilmesi, bazı diyet alışkanlıklarını da yansıtabilmektedir. Örneğin, kahve içilmesi ile sigara kullanımı beraber gidebilmektedirler. Yani incelenmesi gereken konu bazen sadece kahve olmayabilir
Üç farklı çalışmanın sonuçları farklı şeyler ifade etse de, bazı sonuçlara varmak mümkün.
İlk çalışmada uzun dönemde kalp yetmezliği riskinin azalıyor olması çok değerli. Kalp hastalığından ölümlerde kalp yetmezliği önemli yer işgal ediyor. İkinci araştırmada kalp krizi geçirmiş olanlarda, yani kalp yetmezliğine gitme şansı olanlarda da, kahve kullanımının faydası göz önüne alındığında, iki çalışmanın vardığı nokta benzer. Günde bir kupa veya fazlası kahve kalp hastalığı olsun olmasın, kalp krizi geçirsin geçirmesin, uzun dönemde kalp yetmezliği ve ölümü önlemek açısından faydalı görünüyor. Buna bir de, kahvenin sütsüz, şekersiz kullanımı ve kafeinli olması gerekebileceğini ekleyelim. Son çalışmada ise, bence, çok yüksek kahve kullanımının ölüm, kalp yetmezliği gibi önemli bir sonuçtan ziyade, kolesterol yüksekliği gibi bir riske yol açabileceğinin görülmesi bize kahve günlük miktarı ile ilgili ilave bilgi veriyor.
Toplumun günlük yaşamına bu kadar girmiş bir alışkanlık hakkında kendi yorumlarımı yapmaya çalışayım. Yoğun kahve kullanımının, hele hele sigara ile alınmasının çarpıntı, aritmi ve hipertansiyona yol açabileceğini biliyoruz. Bu yüzden üç çalışmayı, kahve kullanımının kalp ve buna bağlı ciddi sorunları, hatta inmenin yaratabileceği sorunları azaltabileceği, ama olası zararlı etkilerinden uzak durmak için, günde 1-2 kupayı geçmeyin şeklinde birleştirip yorumlamak mümkün. Kahve abartılmadığı zaman kalbe faydalı bir içecek olabilir.