Çin’den gelen bir araştırma ABD’de insanların yemek, atıştırma alışkanlıklarına bakarak kalp için faydalı veya zararlı olabilecek alışkanlıkları ortaya koymaya çalışmış.
21.000’den fazla Amerikalı üzerinde yapılan araştırmada, araştırmacılar özellikle ne zaman nasıl yenmeli sorusuna cevap aramışlar. Kompleks istatistik metotlar kullanılması sonrası bulguları aşağıdaki gibi özetlemişler.
Yemek sonrası nişasta yüklü, patates, veya pirinç ağırlıklı snack yenmesi kalp hastalığından ölüm riskini arttıran en önemli unsur olarak bulunmuş. Batılı tarzı öğle yemeği, yani, katı yağ, peynir ve işlenmiş et ağırlıklı öğün kalpten ölüm riskini %44 arttırmış. Meyve bazlı öğle yemeği ise riski %34 azaltmış. Sebze ağırlıklı akşam yemeği ise riski azaltan bir yaklaşım olmuş. Bu kanser riskini de azaltıyormuş.
Kahvaltı sonrası meyve yüklü snack, akşam yemeği sonrası sütlü ürün ağırlıklı snack alınması da, kalp ve kanserden ölüm riskini azaltmış.
Dr. Genco Yücel Ne Diyor?
Kalp sağlığı için en önemli diyet önerisi Akdeniz diyeti ağırlıklı beslenmedir. Hangi öğünde veya öğün aralarında ne yemeli sorusuna bu araştırma cevap vermeye çalışmış.
Kalp ve genel sağlık, kanserden ve erken ölümden korunmak için, kahvaltıdan sonra, meyve, örneğin; muz, portakal veya elma yiyin. Öğle yemeği meyve ağırlıklı, örneğin meyve salatası ile karnınızı doyurun. Akşam yemeği sebze ağırlıklı olsun. Ispanak, kabak, fasulye yiyin. Akşam yemeği sonrası snack için ise yoğurt, veya tatlı yenecekse sütlaç türü sütlü tatlı alın. Salam sosis, sucuk gibi işlenmiş et ve katı yağlar içeren öğle yemeklerini, yemek sonrası veya snack olarak patates cipsini de bırakın.
Bu yazıdan çıkardığım sonuç bu.