Çözüm intermittan (Aralıklı) Oruç ve Erken Yemekte mi?

Şeker Hastası olma riski yüksek olan hastalarda ne tip bir diyetin faydalı olabileceği konusunda yapılan bir araştırmada İntermittan(Aralıklı) oruç ve erken kısıtlı yemek yemenin önemli avantajlar sağlayabileceği gösterilmiş.

Nisan 24.2023

Şeker Hastası olma riski yüksek olan hastalarda ne tip bir diyetin faydalı olabileceği konusunda yapılan bir araştırmada İntermittan(Aralıklı) oruç ve erken kısıtlı yemek yemenin önemli avantajlar sağlayabileceği gösterilmiş.

 

Nature Medicine’de yayınlanan araştırmada Aralıklı oruç/erken yeme tanımlaması, sabah 8-12 arası günlük gereksinmenin %30’u kadar kalori alımı sonrası 20 saat oruç ve bunu haftanın 3 günü yapmak olarak tanımlanmış. Araştırmaya alınan bu grup kişiler haftanın diğer günleri istedikleri saatte kısıtlama olmadan yemişler. Araştırmaya alınan hastaların 1/3ü bu tip aralıklı oruç izlerken, 1/3ü düşük kalorili (günlük gereksinmenin %70i) diyet ve 1/3ü de sağlıklı kilo verdirici diyet konusunda bilgilendirilip serbest bırakılmışlar. Gruplar bu yaklaşımı 6 ay uygulamış ve sonra 1 sene izlenmişler.

Aralıklı oruç ve erken yeme yöntemini izleyenlerde kilo kaybından bağımsız şeker metabolizmasında düzelmeler görülmüş. Gruplar arasındaki farklar 18 ay sonra ortadan kalkmış. Bununla beraber aralıklı oruç grubunda daha çok yorgunluk, kabızlık ve baş ağrısı rapor edilmiş.

 

Dr. Genco Yücel Ne Diyor?

 

Bu çalışmada daha da düşük kalorili ve sabah saatleri yiyip sonra yememenin Şeker hastalığı gelişmesini önlemede faydalı olabileceğini görüyoruz. Ancak bu kadar düşük kalorili beslenince kişinin keyfinin kaçtığı yorgunluk, kabızlık ve baş ağrıları yaşamasından belli. Her ne kadar 3 gün dışında kişiler bildikleri saatte beslenseler de, bunu uzun sürdürmek zor gibi duruyor. Ve avantajın da 18 ayda ortadan kalkması bu yaklaşımın uzun süreli faydasının olamayacağını düşündürüyor.

Erken yemek ve yemekleri geç saate bırakmamak, kısıtlı kalori almak ve bunu haftanın bazı günleri yapmak izlenebilecek bir yöntem. Ama saatler ile yemek miktarının daha net ve belki de daha yapılabilecek şekilde tanımlanması gerekiyor.

Sağlıklı beslenmek, kalp ve diğer hastalıkları önlemek için uygulanan diyette bu kadar zorlamak gerekli olduğunu düşünmüyorum. Genel hatları ile erken yemek ve abartmamak, Akdeniz diyeti  gibi sağlıklı bir diyet izlemenin yeteri kadar uygun olacağını düşünüyorum.

 



SORU SORUN

Soru Sor

Soru Sor formunu doldurarak sorununuzu sorun, biz yanıtlayalım…

GÖNDER

Muayene

Muayene olmak istiyorsanız,
Muayene Formunu doldurarak bize ulaşabilirsiniz.

GÖNDER