Kalp damar hastalığı teşhisi konan hastalar ilaç kullanmakla yetinmeli mi, ya da anjio olup, stent veya bypass mı olmalı? Bu, hastaların her gün karşılaştığı soruların başında gelir. Bilim dünyası da zaman zaman bu sorunu tartışmaktadır.
Kalp damar hastalığı olan acil müdahale gerekmeyen stabil hastaların tedavisinde iki opsiyon vardır. İlaç tedavisi ve revaskülarizasyon dediğimiz stent ya da bypass ameliyatı tedavisi sonrası ilaç tedavisi. Bu seçeneklerle hastaların durumunun nasıl değiştiği ya da etkilendiği bir çok araştırmada zaman zaman araştırılmıştır. Bunu değerlendiren yaklaşık 15.000 hastayı içeren 14 farklı araştırmanın toplam sonuçları yeni bir araştırmada değerlendirilmiş.
Her iki yaklaşımın ölüm açısından farklı olmadığı görülmüştür. Toplamda infarktüs oranları da farklı olmamakla beraber, revaskülarizasyon yapılanlarda, operasyon sırasında ya da hemen sonrasında bu oran daha yüksek iken, sadece ilaç tedavisi grubunda yıllar içinde enfarktüs oranı daha yüksektir. Revaskülarizasyon yaklaşımı unstabil anjina denen, kalp krizi öncesi durumu %36 azaltırken, hastaların şikayetlerinin de daha çok azalmasına sebep olmaktadır.
YORUMUM; Bu araştırmanın özellikle stabil dediğimiz kalp damar hastalarını ele aldığını vurgulayalım. Yani hastalık teşhisi olmakla beraber şikayeti olmayan ya da şikayetleri uzun süredir aynı şekilde sadece iyi oranda hareketle ortaya çıkan hastalar. Yani hareket etmeden, istirahatte şikayeti olanlar ya da şikayeti artmakta olanlar ve minimal eforla şikayeti olanlar bu çalışmanın konusu değildir.
İlaç tedavisi denilenin hiçbir şey yapmamak olmadığı tam tersine kişinin toleransına göre minimum üç ilacın kullanıldığının altını çizelim. Yani kıyaslanan teşhis koyup yoğun ilaç tedavisi başlamak ile damarlara müdahele edip, sonrası yoğun ilaç tedavisini başlamaktır.
Araştırmada bahsi geçen grupta revaskülarizasyon yaklaşımının avantajı şikayetleri azaltmak ve seneler içinde kalp krizine gidişi engellemek gibi görünüyor. Dolayısıyla hiç şikayeti olmayanlarda veya stabil, minimal şikayeti olanlarda pek bir avantajı yok gibi duruyor. Bu grupta yoğun ilaç tedavisi denilenin müdahale kadar etkili olduğu anlaşılıyor.
Hastaların karar verirken bunları dikkate almasında fayda vardır.