Kolesterol düşürücü statin grubu ilaçlara atfedilen bir takım yan etkiler bu ilaçlara alakalı değildir. AHA (American Heart Association) 2020 yılı toplantısındaki bildirilerden bir tanesinin bulgusu bu yöndedir.
Araştırmacılar 1 yıl boyunca izledikleri hastalara 4 ay statin grubu ilaç, 4 ay plasebo vermişler. Hastalardan neyi aldıkları gizlenmiş. Son 4 ay da hiçbir ilaç vermedikleri hastaların kendilerinin bildirdiği şikayetleri kaydetmişler. Her gün şikayetlerinin derecesi sorulmuş ve sıkıntıları çok artarsa aldıklarını kesebilecekleri söylenmiş.
Önceleri yapılan büyük araştırmalar, statin alanlar ile almayanlar arasında ciddi bir yan etki farkı ortaya koyamadı.Londra’daki Imperial College’dan Dr. James Philip Howard’a göre “Bir çok hasta özellikle kas ağrıları nedeniyle ilaçlarını alamıyorlar. Bu araştırma kişilerin ilaç alırken ve almazken olan şikayetlerini, aldıkları ilacı bilmeden yaşadıkları ile kıyaslama imkanı verdi’’
Araştırmaya dahil edilen 60 hastalarda bildirilen şikayetlerin %90’ı ilaç alırken ya da, plasebo alırken farketmedi. Hastalar statin ilacı veya plasebo alırken aynı oranda ilaçlarını kesme ihtiyacı duydular. 24 hasta 71 farklı kere ilaç ya da plaseboyu kesme ihtiyacı duydular.
Dr. Genco Yücel ne diyor?
Statin grubu kolesterol düşürücü ilaçların faydaları, hangi yaş oldukları fark etmeden sürekli gösterilmektedir.Farklı nedenlerle, şikayet olması ya da kaygılarla bu ilaçlar kesilmektedir. Bir hasta ciddi şikayeti veya ciddi çekinceleri var iken, ilacı devam ettirmek çok zordur.
Bu çalışma çok küçük bir çalışma olmakla beraber, aktif ilaç kadar plasebo ile de şikayetlerin olması sebebiyle bazı şikayetlerin kişinin çekincelerinden kaynaklanabileceğini düşündürüyor. Bugüne kadar yapılan büyük çalışmalara paralel, statin grubu ilaçların yan etki profili zannedildiği kadar kötü olmadığını farklı bir şekilde ortaya koyuyor.
Kimse lüzumsuz, ihtiyacı olmayan ilacı almamalıdır. Ancak, statin grubu ilaca ihtiyaç var ise kullanmaktan çekinmemelidir.