Türkiye’den COVİD Aşı Sonuçları; Sinovac.

Türkiye’de COVİD aşılama kampanyasının başında kullanılan tek ve şimdi kullanılan iki aşıdan biri olan Sinovac/CoronaVac aşısı ile ilgili sonuçlar önemli İngiliz tıp dergisi Lancet’te yayınlandı..Aşının çok iyi tolere edildiği, güvenli ve etkin olduğu görüldü.

Temmuz 10.2021

Türkiye’de COVİD aşılama kampanyasının başında kullanılan tek ve şimdi kullanılan iki aşıdan biri olan Sinovac/CoronaVac aşısı ile ilgili sonuçlar önemli İngiliz tıp dergisi Lancet’te yayınlandı. Aşının çok iyi tolere edildiği, güvenli ve etkin olduğu görüldü.

 

18-59 yaş arası yaklaşık 10.200 kişinin 2/3’üne aktif aşı yapılırken, kalanına plasebo uygulanmış. Çalışmaya alınmadan evvel tüm gönüllülerin önceden hastalık geçirmediği ve aşı anı hasta olmadığı PCR ve kan testleri ile konfirme edilmiş. Önceden bağışıklıkla ilgili hastalığı olup kortizon gibi ilaç kullananlar çalışmaya kabul edilmemiş. Aşılar alıştığımız 4 hafta değil, 14 gün arayla yapılmış. İkinci dozdan 14 gün sonrasından başlayarak PCR testi anormalliği ile beraber hastalık şikayeti olup olmayacağı incelenmiş. Aşı olanlarda 9, plasebo olanlarda ise 32 kişide hastalık saptanmış. Bu rakamlarla aşı etkinliği %83.5 olarak hesaplanmış. Herhangi bir yan etki %19 oranında raporlanmış, %8 oranında ise genel yorgunluk görülmüş.

 

Yazıda belirtildiği şekli ile, dünyanın her tipte aşıya ihtiyacı olduğu günümüzde, geleneksel tipte aşı olan Sinovac/CoronaVac’ta Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ)’nün aşı etkinliği için belirlediği minimum etkinlik olan %50’nin üzerinde etkinliği, minimal yan etkiyle göstermiştir.

 

Dr. Genco Yücel Ne Diyor?

 

Bu Sinovac aşısı ile ilgili en önemli şikayetim olan, eksik verilere kısa sürede önemli katkıda bulunan ikinci önemli araştırmadır . Özellikle, ülkemizdeki verileri sunması açısından bizim için ekstra önemlidir.

 

Dünyada bugüne kadar 3 milyar kadar COVİD aşısı yapılırken, bunların çoğu ileri gelir seviyesindeki ülkelerde yapıldı ve yapılıyor. Sinovac aşısı DSÖ’nden acil kullanım onayı almış olan ve korunma, muhafaza edilme kolaylığı sebebiyle dünyanın her tarafına rahatlıkla ulaşabilecek geleneksel bir aşı tipidir. Bu sonuçlar aşının imkanı düşük ülkelere yayılabileceğini gösteriyor.

 

Araştırma ile ilgili iki kaygımın birincisi, yapıldığı aşılamanın erken zamanı ve ikincisi de kısa aralıkla, 14 günde yapılan aşı ve sonrası 2 ayı bulmayan takip süresidir.

 

Aynı dergide çıkan yorum yazısında da belirtildiği gibi, araştırma erken COVİD evresini kapsadığı için olası alfa varyantı zamanında yapılıp, şu an dünyada yayılan Delta varyantına karşı etkili olup olmadığı bilinmemektedir. Ayrıca günümüzde Sinovac ağırlıklı aşılama yapılan ülkelerde, ilk aylarda düşüp sonra artan sayılara bakıldığında, etkinliğin Delta’ya karşı daha azaldığını tahmin ediyorum. Ülkemizde şu anda yürütülen 3. Doz aşı kampanyası da, ülkemiz uzmanları ve karar vericilerin de aynı düşüncede olduğunu söylüyor.

 

Bence Sinovac/CoronaVac aşısı etkin bir aşı ancak, zamanla etkisi azalıyor. Üçüncü doz aşı ile etki azalırken, tahminen 3-6 ay gibi kısa sürede, tercihen BioNTech gibi farklı bir aşı ile desteklenmesi lazım.

 

Aşınızı  olun. Üçüncü doz aşınız çıktığında da gidin onu da olun. Bu kabusu sonbahara kadar bitirmek için başka şansımız yok.



SORU SORUN

Soru Sor

Soru Sor formunu doldurarak sorununuzu sorun, biz yanıtlayalım…

GÖNDER

Muayene

Muayene olmak istiyorsanız,
Muayene Formunu doldurarak bize ulaşabilirsiniz.

GÖNDER