Şeker ilaçlarının kalp hastalığı için faydaları saymakla bitmez.

Bir tip şeker hastalığı ilacı özellikle kalp yetmezliğinde hastaneye yatma oranını azaltırken, böbrek hastalıklarında düzelme oranını arttırıyor.

Kasım 04.2020

Bir tip şeker hastalığı, Diabet ilacı özellikle kalp yetmezliğinde hastaneye yatma oranını azaltırken, böbrek hastalıklarında düzelme oranını arttırıyor. Bugüne kadar yapılan SGLT2 inhibitörü denen ilaçlarla ilgili 6 farklı araştırmanın ortak değerlendirmesinin sonucu böyle bulunuyor.

2015-2020 arası yapılan çalışmalarda yaklaşık 47.000 hasta içeren bu analizde fayda istikrarlı bir şekilde görülüyor. Bu grup ilaç içinde en faydalı olan empagliflozin(ülkemizdeki ismi ile jardiance) ve canagliflozin( ülkemizde invokana, invokamet) ile dapagliflozin (ülkemizde forziga) ve ertugliflozinin (ülkemizde segluromet, steglujan) iyi etkileri yanında en sık yan etkileri genital bölgede hafif, kısa ilaç kürü ile tedavi edilebilen mantar infeksiyonlarıdır.

 

SGLT2 inhibitörü denilen bu grupta fayda bir çok araştırmada vurgulanıyor. ABD ilaç kullanım izinleri konusunda en yetkili üst kurum FDA bu ilaçlar içinde en etkili olduğu görülen empagliflozin (ülkemizde jardiance) ilacının kalp krizi sonrası kullanılması için de gerekli izinleri verdi. İlginç olan bu izin verilirken hastalarda şeker hastalığı varlığına gerek duyulmadı. Orijinal şeker hastalığı tedavisinde kullanılan bu ilacın kalp krizi geçirenlerde yapılan çok önemli bir araştırmasının 2022’de sonlanması bekleniyor.

Bir başka araştırmada şeker hastalığı, diabet ilaçlarının önemli bir aritmi olan atrial fibrilasyon oluşması riskini de önledikleri bildirildi.  Atrial fibrilasyonun ileri yaşlarda en sık inme sebebi olduğunu düşününce, bu ilaçların bu etkisinin önemi anlaşılabilir. Araştırmada farklı Diabet ilacı (DPP-4) inhibitörleri ile ilgili 7, (GLP-1) analogları hakkındaki 4 ve (SGLT-2) inhibitörleri ile ilgili 7 ayrı çalışma beraberce değerlendirildi. SGLT-2 inhibitorlerinin %19, GLP-1 analoglarının %14, ve DPP-4 inhibitörlerinin %7 oranında atrial fibrilasyon riskini azalttığı görüldü.

 

Dr. Genco Yücel ne diyor?

GLP-1 analogları exanetide, dulaglutide (ülkemizde trulicity) liraglutide ( ülkemizdeki ilaçlar victoza ve saxenda), DPP-4 inhibitörleri sitagliptin (ülkemizde januvia) vildagliptin(ülkemizde galvus) saxagliptin(ülkemizde onglyza) linagliptin(ülkemizde trajenta) alogliptin (ülkemizde nesina) ve SGLT-2 inhibitörleri kalp problemi olan şeker hastalarında sadece kan şekerini düşürmek için değil, bir çok kalp sorunu için yardımcı tedavi olarak da kullanılabilecektir.

Kalp doktorları şeker hastalığını, kalp hastalığının ilk basamağı olarak yorumlar. O yüzden bir hastada şeker hastalığı varsa, ona kalp hastalığı tedavi eder gibi yaklaşmak gerekir. Bu araştırmalar şeker hastalığı olan, olmayan ayırmadan, ilaçların kalbe fayda sağladığını gösterdikleri için kalp hastalığının ilk basamağının tedavisinin faydalarını da gösteriyorlar. Şeker ve kalp hastalığını ayırmadan yapılan tedavinin ciddi faydalarını vurguluyorlar.

Sonuçta vardığım sonuç; şeker hastalığı varlığı olsun olmasın, kandaki şekeri düşüren tedaviler kalbe faydalıdır.

 



SORU SORUN

Soru Sor

Soru Sor formunu doldurarak sorununuzu sorun, biz yanıtlayalım…

GÖNDER

Muayene

Muayene olmak istiyorsanız,
Muayene Formunu doldurarak bize ulaşabilirsiniz.

GÖNDER