COVID 19 pandemisinin yayılması ile birçok doktorun tele-tıbba geçtiği görülüyor. Yüz yüze görüşmeler yerine video konferanslarla yapılan değerlendirme ve muayeneler hasta bakımını nasıl etkiliyor?
Bir grup araştırmacı bu konuyla ilgili bulgularını çok yeni yayınladılar.
Mart 16 ile Nisan 17 arası ABD’de Hospital of the University of Pennsylvania in Philadelphia yapılan yaklaşık 3000 muayene gözden geçirilmiş. Yaklaşık yarısı (%46) tele-tıp kalanları ise erteleme veya muayeneye gelmemiş.
Erkeklerin, iyi İngilizce konuşanların ve mali durumu daha iyi olanların bu servisi daha çok kullandıkları görülmüş. Bu yüzden baş yazar Dr. Lauren A. Eberly tele tıpta tercümenin kolaylaştırılmasının ve hastaların tahminen mali durumları yüzünden akıllı telefon teknolojisi ve internet imkanlarının arttırılması gerektiğini söylüyor. Kadınların daha az kullanmalarının ise evde kalan aile halkından daha çok ev işi yükümlülüğü ve zaman azlığı ile yorumluyor.
COVID-19 pandemisinin sağlık sistemlerindeki birçok eşitsizliği daha da görünü hale getireceğini düşünüyor. Tele-tıbba ulaşma imkanı yokluğunun pandemi sonrasında da fakir, yaşlı, bozuk İngilizce konuşanlarda ve kadınlarda tıbbi bakımı etkileyebileceği ve bunun çarelerinin araştırılması gerektiğini vurguluyor.
Ülkemizde de tele-tıp kullanımının yakın gelecekte pandemi kısıtlamaları nedeniyle artacağı, hatta sonrasında da bu artışın devam edeceğini tahmin etmek zor değil. Sağlık sistemimizdeki hasta yoğunluğunu ve bazı masrafları azaltacağını düşündüğüm bu yaklaşımın yaygın kullanımını sağlamak için, ABD’deki gibi dezavantajlı hasta gruplarının da, tele-tıbba ulaşımını kolaylaştıracak önlemleri şimdiden düşünmek önemli olacaktır.