Balık Ağırlıklı Yemek Faydalı iken, Vejeteryenlik Faydalı Olmayabilir.

Yeni bir çalışma sonuçlarına göre kırmızı et veya tavuk eti yerine balık tüketenlerde kalp krizi ve inme gibi, kalp damar sorunları daha az görülüyor Bunun yanında vejeteryen diyet izleyenlerin kalp damar hastalık risk faktörleri azalsa da, kalp krizi veya inme gibi sorunlarla karşılaşma risklerinde değişiklik olmuyor.

Aralık 26.2020

Yeni bir çalışma sonuçlarına göre kırmızı et veya tavuk eti yerine balık tüketenlerde kalp krizi ve inme gibi, kalp damar sorunları daha az görülüyor. Bunun yanında vejeteryen diyet izleyenlerin kalp damar hastalık risk faktörleri azalsa da, kalp krizi veya inme gibi sorunlarla karşılaşma risklerinde değişiklik olmuyor.

İngiltere’de %55’i kadın olan yaklaşık 422,000 kişi ortalama 8.5 yıl izlenmiş. ‘’UK Biobank’’ veri bankası datalarını inceleyen çalışmada, kırmızı et ürünleri ve tavuk eti yerine balık yiyenlerde, kalp damar hastalığı, kalp krizi, inme, ve kalp yetmezliği gibi hastalıklar daha az görülmüş. Vejeteryenlerde ise kalp damar hastalık oranı, damar sertliği gibi durumlar azalırken, kalp krizi, inme, kalp yetmezliği gibi kalp hastalıklarında azalma görülmemiş. Fayda özellikle, kilolu olmayan erkeklerde daha da belirgin imiş.

Vejeteryenlerde sonuçların tahmin edildiği gibi çıkmamasının nedenini yazarlar, et yenmediğinde, yerine sağlıklı yiyecekler kullanılmamasına bağlamışlar. Kırmızı et yiyenlere göre vejeteryenlerin abur cubur yeme alışkanlıklarının, daha fazla olabildiği not edilmiş. Yine de, araştırmacılar tüm vejeteryenleri aynı şekilde değerlendirmenin doğru olmayacağını vurguluyorlar.

Dr. Genco Yücel ne diyor?

Bir çok araştırmada kalp hastalıklarından korunmak için, faydalı olduğu istikrarlı olarak gösterilen Akdeniz diyetidir. Akdeniz diyeti deniz ürünleri, balık ağırlıklı bir diyettir. Bu çalışma da, balık etinin protein kaynağı olarak diğer et kaynaklarından daha faydalı olduğunu gösteriyor. Şaşırtıcı olan bu çalışmanın, yakın zamana kadar, tavuk eti gibi beyaz etin de faydalı olduğu yolundaki kuvvetli düşüncenin tersini gösteriyor olmasıdır. Balık etinin bazı PUFA(poli doymamış yağ asitleri), omega-3, d vitamini, selenium gibi kalp koruyucu olabilecek besinleri içermesi nedeniyle, bu fark olabilir. Özellikle yağlı balıklarda bu besinler çok fazladır.

Vejeteryenliğin kalp sağlığı açısından faydalı olabileceği yönünde bazı bilgiler olmasına karşılık, başka çalışmalar da, vejeteryenliğin fayda getirmediğini hatta bazı diğer çalışmalar da faydadan çok zarar getirebileceğini göstermiştir.

 

Vejeteryenlik, balık dahil et yememek tek başına kalp problemlerinden koruyucu olmayabilir. Bu araştırmanın da söylediğini, geçmiş bilgilerimizle harmanlarsak, Akdeniz diyeti gibi, balık ağırlıklı ve dengeli beslenme alışkanlıkları kalp krizi, inme gibi önemli sorunlardan korunmak için en doğru yeme alışkanlığı gibi duruyor.



SORU SORUN

Soru Sor

Soru Sor formunu doldurarak sorununuzu sorun, biz yanıtlayalım…

GÖNDER

Muayene

Muayene olmak istiyorsanız,
Muayene Formunu doldurarak bize ulaşabilirsiniz.

GÖNDER