D Vitamini Kullanımı Kalp için Faydasız mı?

Çok yeni yayınlanan bir derleme araştırmaya göre vitamin D kullanımının kalp ve damar hastalıkları açısından önemli bir faydası görülmedi. İlaveten kalsiyum içeren ilaç kullanımının kişinin kalp sağlığı için zararlı olabileceği görüldü.

Şubat 01.2021

Çok yeni yayınlanan bir derleme araştırmaya göre vitamin D kullanımının kalp ve damar hastalıkları açısından önemli bir faydası görülmedi. İlaveten kalsiyum içeren ilaç kullanımının kişinin kalp sağlığı için zararlı olabileceği görüldü.

 

Kanda D-vitamin seviyesi düşük olanlarda kalp damar hastalık riski yükseliyor. ABD’den gelen yazıya göre nüfusun yaklaşık 1/3’ünün kullandığı D-vitamini ve kalsiyum tabletlerinin yaş ilerledikçe kullanımı da artıyor. Bu ucuz ilaçların, çok yaygın ve artan oranda kullanılması sebebiyle bu derlemenin yapıldığı, ve bu ilaçların kalp üzerine etkilerinin anlaşılmaya çalışıldığı vurgulanıyor.

 

Burada, bir çok farklı iyi yapılmış araştırma gözden geçirilmiş. Hemen hiçbir çalışmada D vitamini kullanımının kalp sağlığına faydası görülmezken, bir araştırma kanda D vitamin düzeyinin yükseltilmesinin dahi, kalp krizi, inme, kalp yetmezliği veya pıhtı oluşumunu azaltamadığı görülmüş. Araştırmacılar kanda D vitamini seviyesini yükseltmek için, doğal yolların, bazı spesifik yiyecekler almanın, veya güneş ışığına daha sık çıkmanın daha uygun olacağı sonucuna varmışlar.

 

İlaveten kalsiyum içeren ilaç alınmasına da bakıp, bunun özellikle yüksek dozlarda faydasız olmasından öte zararlı olduğunu görmüşler. Bir araştırmada D vitamini ile kalsiyum ilacı almak inme riskini arttırdığı görülmüş. Yazarlar kalsiyum alımının ilaçlardansa, doğal yollardan yapılıp, ancak yeteri kadar alınamadığında bunun nispeten düşük doz kalsiyum ilaveleri ile sağlanmaya çalışılmasını öneriyorlar. Yemeklerinde kısıtlı kalsiyum alıp, hamileler gibi yüksek kalsiyum ihtiyacı olanlarda kullanılmasının, gebelikte ciddi sorunları önlediğini, aynı şekilde kemik erimesi sorunu olanlarda D vitamini ile kalsiyum kullanılmasının kemik kırığı riskini azaltabildiğini biliyoruz. Zaten hastalar kalsiyum tabletlerini kalp sağlığından çok kemik sağlığı için alıyorlar. D vitamini ile beraber alınacak günlük maksimum 1000-1200mg ile bunun sağlanabileceğini düşünüyorlar. Yine de, kalsiyumdan zengin, lifli yeşil sebzeler, düşük yağlı süt ürünleri, fasulye ve fındık kullanımının arttırılmasının daha doğru olduğunu söylüyorlar. Bir seferde alınacak kalsiyum dozunun 500mg. geçmemesinin vücut emilim kapasitesi açısından da iyi olacağını da ekliyorlar.

 

 

Dr. Genco Yücel ne diyor?

 

D vitamini hemen her sağlıklı ya da hasta kişinin, kullandığı ya da sorguladığı ‘’gün ışığı’’ vitamini denen bir ilaç türüdür. Bu yazıda hemen her şeye deva görünen bu ilacın faydası görülmemiş. Tabii bu araştırma özellikle kalp hastalığı açısından yapılan bir derleme. Ancak bahsi geçen 100.000 kişiye varanlar üzerinde yapılan araştırmalarda kalp hastalığının yanında kanser, şeker hastalığı, hatta solunum yolu enfeksiyonlarından bile koruma açısından faydası sorgulanır görünüyor. COVİD salgınında dahi olası faydalarını şüpheyle karşılamak lazım.

 

D vitamininin kanda düşüklüğünün kalp hastalığı açısından risk olması, mantıken kanda bunun faydalı olacağını düşündürüyor. Ancak kan D vitamin seviyesi düşük olanların çoğunluğunun kilo fazlası olan, fazla hareket etmeyen insanlar olduğu göz önüne alınınca buradaki yazarlar gibi, kan seviyesini ilaçlarla değil, doğal yollarla, egzersiz arttırarak, sağlıklı yiyerek ve güneşe daha fazla çıkarak yükseltmek daha sağlıklı olacaktır.

 

İlaçları kan seviyesi düşük değil, çok çok düşük olup, özellikle şikayetleri olanlarda ve kısıtlı bir süre için kullanmak daha doğru olabilir. İlaçlarda D vitamini günlük dozunun yaşlılarda 800IU, diğer kullananlarda ise 600IU geçmemesi uygun görünüyor.

 

Kalsiyum ilaçları ise çok net bir şekilde gençlerde günlük 1000IU, yaşlılarda 1200IU geçmeyecek şekilde ve sadece hamileler gibi yüksek ihtiyacı olup, besinlerinde ihtiyaçlarını karşılayacak kadar kalsiyum alamayanlarda düşünülmelidir. Araştırma D vitamini ile kombine edilse dahi kalsiyum ilaçlarının herhangi bir kırık riskini %6, kalça kırığını ise %16 azalttığını söylüyor. Yani fayda aslında sanıldığı kadar yüksek olmayabilir. D vitamini kullanımının tek başına kırık riskini azaltmadığını da ekleyeyim

 

Bu yazıyı okuduktan sonra osteoporoz tedavisi görenlerde dahi kalsiyum ilavesi verilirken dikkatli olunması gerekecektir. D vitamini de her laboratuar anormalliğinde verilmesi gerekmeyecektir.

 

 



SORU SORUN

Soru Sor

Soru Sor formunu doldurarak sorununuzu sorun, biz yanıtlayalım…

GÖNDER

Muayene

Muayene olmak istiyorsanız,
Muayene Formunu doldurarak bize ulaşabilirsiniz.

GÖNDER