İnsan yaşam süresinin gitgide uzadığı, ortalama hayat beklentisinin gelişmiş ülkelerde 80li yaşların üzerine çıktığı 21. Yüzyılda, doktorların çare aradıkları önemli problemlerden biri de Alzheimer Hastalığıdır. Ülkemizdeki Alzheimer hasta sayısı bilinmiyor. ABD’de bu rakam 5 milyonun üzerindedir. 2050 yılında ise üç katına çıkması beklenmektedir. Bu da bunamayı durdurmak veya bunamaya geçişi yavaşlatmanın ne kadar önemli olduğunu vurgulamaktadır.
ABD Texas’dan gelen bir araştırma, aerobik egzersizin beyin kan akımını arttırarak, hafıza gelişimine fayda sağladığını gösteriyor. Egzersizin kalbin yanında beyne olan faydalarını da daha sıklıkla gösterilmesi çok olumlu.
Dallas’taki Texas Universitesi Southwestern’de 30 adet, 60 yaş üzeri hafıza kaybı yaşayan hastada yapılan çalışmada, hastaların yarısına 1 sene süreyle sadece gerinme antrenmanı, diğer yarısına da aerobik egzersiz yaptırılmış. Aerobik egzersiz yapılanlarda beynin hafıza ile ilgili ön singulat korteks ve hippocampus bölgelerinde kan akımının arttığı görülmüş. Bunun bu grupta hafıza testlerinde not edilen G ilerlemeden sorumlu olabileceği düşünülmüş. Diğer grupta fark minimal kalmış. Üniversitenin beyin görüntülemesi konusunda kıdemli bilim adamı Binu Thomas, yaşlanmayla hafıza azalırken hala bazı şeylerin bunu durdurmada yardımcı olabileceğini söylüyor. Belki bir gün beynin bu alanlarına kan akımını arttıracak ilaç ya da diğer stratejileri geliştirebiliriz düşüncesini ilave ediyor. ’’ Alzheimer’ı tedavi edecek veya geciktirecek stratejileri araştırmaya yeni başlıyoruz. Beyin ve yaşlanmayla ilgili daha öğrenecek çok şey var’’
Dr. Thomas’ın vurguladığı gibi daha alacak çok yol var. Ama kalp sağlığı için kalp doktorlarının vurguladığına paralel, Alzheimer veya etkilerini önlemek, bunamayı durdurabilmek için, ileri yaşlarda da egzersiz programlarının öneminin altı bir kere daha çizilmiş oldu. Yaş ne olursa olsun uygun egzersizde ısrar etmek kalp ve beyin sağlığımız için önemlidir.