Kolesterol Düşürmek için, Kalbiniz için Hangisi daha Kötü? Tereyağ mı?, Şeker mi?.

Aileden gelen kolesterol yüksekliği olan kişiler yemekte satüre yağları değil, karbonhidratları azaltmalılar. Yeni yayınlanan bir bilimsel bir….

Temmuz 08.2020

Aileden gelen kolesterol yüksekliği olan kişiler yemekte satüre yağları değil, karbonhidratları azaltmalılar. Yeni yayınlanan bir bilimsel bir yazı çok eskilerden gelen diyet tavsiyesini gözden geçirme amaçlı yapıldı. Konuyla ilişkili olabilecek araştırmalar gözden geçirildi. Sonuçta tehlikenin yağlardan değil, şekerlerden geldiği sonucuna varıldı.

Genetik olarak kolesterol yüksekliği olanlarda diyet tavsiyesi, ‘’diyet-kalp hipotezi’’ ‘ne dayanıyor. Bu ilk olarak 1939’da genetik kolesterol yüksekliği olanlarda erken yaşta kalp hastalığı görülmesi üzerine tavsiye olarak ortaya çıkıyor. Diyetten yumurta sarısı, tereyağ, krema, yağlı süt veya hayvani yağların çıkarılması öneriliyor. 50 yıl sonra bu görüşlere destek devam ediyor. Ancak konuyla ilgili ciddi bir çalışma olmadan bu önerilerin yapıldığı da belirtiliyor. Konuyla ilgili ciddi bir araştırma olmamasına rağmen, AHA ‘’American Heart Association’’ 2018 yılında kalp sağlıklı diyet ismi altında satüre yağlardan fakir, düşük yağlı süt ürünleri, düşük yağlı kümes hayvan ürünleri, ve sebze yağları, vs… öneriyor. Bu konuya yönelik net büyük araştırma yokluğunda, yapılan değerlendirmeler ise bunun faydasını hiçbir zaman gösteremiyor. Düşük yağ kullanımı, yüksek karbonhidrat demek olacağı için, sonuçta insülin rezistansı, ve sonrasında kalp hastalığı artmış riskine gidebilirler.

ABD Florida’da yapılan araştırmanın ana yazarı David Diamond , ‘’diyet-kalp hipotezi’’ ‘ne antika adını takıyor ve ekliyor ‘’80 yıldır, aileden gelen kolesterol yüksekliği olanlara satüre yağlar, örn; tereyağ yemeyin dendi. Halbuki kullanmamaları gereken şey şekerdir. ‘’ Araştırmaya göre düşük karbonhidrat diyetler, düşük yağlı diyetlere göre kalp sağlığı ile ilgili bir çok kan değerini de düzeltiyorlar. Bu da sonuçta kalp için iyi olacaktır.

 

YORUMUM;

Kolesterol yüksekliğinin yenen kolesterolle, yani yağla alakalı olduğu düşüncesiyle, senelerdir yağdan fakir beslenme tavsiye edilmesi, herhangi ciddi bir araştırmaya değil doktorların bilgi ve düşüncesine dayandırıldı. Akdeniz tipi diyetlerin kalp için faydalı olduğu dışında, bu konuda fikir birliği yok. Akdeniz tipi diyet, sebze, meyve, yemiş, tam tahıl, fasulye, deniz ürünleri ağırlıklı, bu diyette süt ürünleri, kümes hayvanı, yumurta ve yoğurt tüketmeye de izin vardır. Kırmızı ete nadiren izin verilir. Şeker yasaktır. İşlenmiş tahıllar, makarna, beyaz ekmek, beyaz pirinç önerilmez. Faydasına inanılan tek diyette de, aslında şeker veya şeker kaynağı işlenmiş tahıllara yer yoktur. Yağ kullanımı zeytin yağı ve süt ürünleri üzerinden sağlanır. Yani yukarıdaki gözleme benzer bir tavsiye içerir.

Ana sorunun kilo ve sonrası insülin rezistansı olduğuna inandığım için ben de bu yayındaki düşüncelere paralel şekilde özetle şunu söylemek isterim. Yağdan özellikle zeytinyağından korkmayın, şeker ve şekerden zengin işlenmiş tahıllardan uzak durun, kilonuza ise çok dikkat edin.

 

 

 

 



SORU SORUN

Soru Sor

Soru Sor formunu doldurarak sorununuzu sorun, biz yanıtlayalım…

GÖNDER

Muayene

Muayene olmak istiyorsanız,
Muayene Formunu doldurarak bize ulaşabilirsiniz.

GÖNDER