COVİD Aşısını Kendimiz için değil Sevdiklerimiz, Çocuklarımız için Olmalıyız.

COVİD’e karşı aşılamanın, aşı olanların hastalanma ve dolayısıyla, onlardan aşı olmayanlara hastalık bulaştırma riskini azaltabileceğini bekliyoruz. İsrail’de yapılan aşı kampanyasında toplumda, %20 oranında aşılamanın, 16 yaş altı aşılanmayan çocuklarda virüse yakalanma oranını yarı yarıya düşürdüğü görülmüş.

Haziran 13.2021

COVİD’e karşı aşılamanın, aşı olanların hastalanma ve dolayısıyla, onlardan aşı olmayanlara hastalık bulaştırma riskini azaltabileceğini bekliyoruz. İsrail’de yapılan aşı kampanyasında toplumda, %20 oranında aşılamanın, 16 yaş altı aşılanmayan çocuklarda virüse yakalanma oranını yarı yarıya düşürdüğü görülmüş.

 

İsrail 19 Aralık 2020’de başlayıp özellikle ileri yaşlarda olanların %50’sini, 9 hafta gibi bir sürede aşılamayı başardı. Araştırmacılar ülkede 177 farklı topluluk/mahallede, 9 Aralık ile 9 Mart 2021 arasındaki aşılama ve test pozitifliği oranlarına bakmışlar. Aşılama zamanlarını iki farklı zaman dilimine ayırıp ( 9-23 Aralık ve 23 Aralık-13 Ocak), 3 hafta sonrasından itibaren de aşı olmayan 16 yaş altı nüfusu zaman dilimlerinde (30 Aralık-20 Ocak ve 20 Ocak -10 Şubat) incelemişler. Çocuklarda bu sürelerde ve 10 Şubat sonrası test pozitifliklerine bakılmış. Çocuklarda, erişkin aşı oranının artışına 3 hafta sonrasında paralel olarak, test pozitifliğinin azaldığını görmüşler.

 

Araştırmacılar, toplumda hastalık geçirilmesinin yaratacağı bağışıklığın hastalıktan koruyabileceği düşüncesiyle, enfeksiyon oranının düşük olduğu toplulukları (<%10) araştırmaya katmışlar. Sonuçlarının ülkede uygulanan karantinadan da etkilenebileceğini yazmışlar. Ancak sonuçta bu verilerin, farklı mahallelerde erişkinlere yapılan aşılamanın artışı ile, çocuklarda test pozitifliğinin düştüğünü net olarak gösterdiği sonucuna varmışlar.

 

Dr. Genco Yücel Ne Diyor?

 

Aşılama kampanyalarının hastalığın kontrolünde çok önemli olduğunu sürekli yazıyorum. İsrail aşılama kampanyasını süratle ve başarıyla uygulayıp  ülkede açılmaya gitmeyi başardı. Ülkemizde de kullanılan BioNTech aşısını kullanarak salgını kontrole aldılar.

BioNTech aşısının kişilerde hastalanma riskini ve ciddi sorun yaşama oranını ciddi olarak azalttığını biliyoruz. Bu sayede aşı olanlardan, olmayanlara virüs geçişini de azaltabileceğini görüyoruz. Ancak aşı olmanın getirdiği rahatlamanın, maske kullanımı veya izolasyona dikkati azaltabileceği ve aksi sonuç doğurabileceğinden de şüphe ediliyor.

Bu araştırma çok etkileyici bir şekilde, artan erişkin aşılama oranı ile çocuklarda test pozitifliğinin azaldığını gösteriyor. Yani aşımızı olduğumuzda henüz sırası gelmeyen çocuklarımızı da korumaya başlıyoruz. Yakın zamanda aşılamada geride kalan çocuklarda, hastalık oranlarının arttığına dair haberler yayınladım.  Belki onlarda ölüm riski düşük, ama, uzun dönemde ‘Long COVİD’ denen şeyin çocuklarda etkilerinin nasıl olacağını bilemiyoruz. Özellikle BioNTech aşısının çocuklarda çok iyi sonuçlarının görülmesi ile  ABD gibi ülkelerde 12 yaş ve üstünün de aşılanmaya başlaması ile onların da korunmaları sağlanmaya başlandı.

Ben, aşılanmamızın kendimizden çok toplum için yapıldığına inanıyorum. Ben aşımı, çevrem ailem, çalışma arkadaşlarım, toplumum için oldum. Bu araştırmaya göre çocuklarım, belki onların arkadaşları için olmuşum. Maalesef, ülkemizde aşıların çöpe atıldığı insanların aşı randevularına gitmedikleri haberlerini okuyorum. Bunu yapanlar, topluma, dostlarına, ailelerine ve çocuklarına ihanet ediyorlar.

Lütfen, aşınız için sıra geldiğinde gidin aşınızı olun. Kendinizi düşünmeyin çocuklarınızı, çocuklarımızı düşünün.

 



SORU SORUN

Soru Sor

Soru Sor formunu doldurarak sorununuzu sorun, biz yanıtlayalım…

GÖNDER

Muayene

Muayene olmak istiyorsanız,
Muayene Formunu doldurarak bize ulaşabilirsiniz.

GÖNDER