İngiliz Financial Times gazetesinde John Burn-Murdoch ve Oliver Barnes imzalı çıkan bir habere göre, İngiltere’de yayılan yeni dominant virüs Delta olarak adlandırılan Hint virüsü. Bu virüsün toplumda artışı ile beraber geçen sene sonbahardakine benzer bir grafik artış görülüyor. Ancak ful aşılanan yaşlı nüfusta hastalık rakamlarında artış görülmezken, daha genç nüfustaki rakamlar bu grafik değişikliğin sebebi gibi görülüyor.
Financial Times gazetesine aboneliğiniz yoksa okuyamayacağınız bu yazının özeti ve grafikleri için yazarın twitter sayfasına girdiğinizde, İngiltere, özellikle, kuzey batısında COVİD rakamlarının artmaya başladığı, ve 2020 sonbaharındaki kapanma öncesi artış eğrisine paralel gittiği görülüyor. Ancak yaş gruplarına ayırıp eğriler incelendiğinde, bu artışın özellikle aşılanmamış genç nüfusta olduğu görülüyor. Aşılanan daha yaşlı nüfusta ise düz bir grafik çizgi görülüyor.
Yazarın yorumuna göre, bu kuvvetli Delta virüsüne karşı aşılanmanın koruyucu etkisini gösterirken, total açılmayı geciktiren İngiltere’de, aşılamanın hızla genç nüfusa yaygınlaştırılması gerekliliğini doğuruyor.
Dr. Genco Yücel Ne Diyor?
Dün yayınladığım bir haberde de, yine İngiltere’den bir gazete yazarının, çocuğunun okulundan gelen tecrübesini bildirmiştim. O haber Delta virüsünün etkisi ile hastalanan ve hastalığın yayılmasına yardımcı olan okul çocukları hakkındaydı. Aynı ülkeden gelen bugünkü haber de, benzer konuya farklı açıdan eğiliyor.
Hastalığı daha hafif geçirseler de, çocuk ve gençlerin aşılanmasını başaramadan, pandemide toplam hasta sayılarını ve yayılmayı durdurmamız çok zor olacak. Bununla beraber güzel haber; çok kuvvetli olup, İngiltere’de dominan hale gelen, ABD’de de arttığını okuduğumuz, ülkemizde miktarını bilmediğimiz Hint varyantı Delta virüse karşı aşıların etkili olduğu anlaşılıyor. Dün ve bugünkü iki haberi yan yana koyunca yürüyen aşı kampanyasına ilaveten, gençleri ve çocukları süratle aşılamayı başarmamız lazım. Savaşı böyle kazanacağız.