Okullar ve Çocuklarda COVİD Riski.

Okullarda COVİD tehlikesi düşünülenden yüksek olabilir. Çocuklar COVİD yayma konusunda daha riskli olabilirler.

Haziran 08.2021

Okullarda COVİD tehlikesi düşünülenden yüksek olabilir. Çocuklar COVİD yayma konusunda daha riskli olabilirler.

İngiliz Guardian gazetesi bilim muhabiri Linda Geddes kişisel tecrübeleri ışığında bu yorumları yapıyor. Gazetede çıkan yazısına göre Bristol kentinde yaşayan Bn. Geddes’in 8 yaşındaki oğlu yarı yıl tatilinden evvel ateşleniyor. Şehirde COVİD oranı çok düşük olduğu için buna olasılık vermiyorlar. Basit soğuk algınlığı düşünüyorlar. Ama evde yaptıkları testle teşhisi koyuyorlar: ‘’COVİD’’. Okul yolunda olan 10 yaşındaki kızlarını son anda eve döndürüp test yaptırdıklarında, o da pozitif çıkıyor. Aynı akşam okuldan, çocukların sınıflarından birer çocuğun da pozitif olduğu mesajı geliyor.

 

Okulda sınıflara karantina başlıyor. Çocuklar anneleri Bn. Geddes’e ‘’herkes bizi suçlayacak ‘’ kaygılarını ifade edecek kadar suçlu hissediyorlar. Çünkü bu olay tam da tatil öncesi meydana geliyor. Yazar bu süreçte başlayan whatsapp grup mesajları ile ortaya çıkan yoldaşlık mesajlarından bahsediyor. İyi şans dileyenler, onlar için alışveriş yapanlar, bahçeden gelip el sallayanlar. Klasik 2020 yılı!

 

Her ne kadar çocuklardan topluma bulaşmanın düşük olduğu bilinse de, Bn Geddes’e göre bu doğru değil. Okullarındaki tecrübe bunun tersini söylüyor. PHE (Public Health England)’a göre Mayıs ayında okullarda bunun gibi  100 kadar salgın tesbit edilmiş.

 

Çocuklarından sonra yazar ve kocası da hastalanmışlar. Evde ellerinden gelen bütün tedbirleri almalarına rağmen bu olmuş. Hatta her iki ebeveynde de, en az bir COVİD aşısı olmalarına rağmen bunun olması onları bir hayli endişelendirmiş.

 

Linda Geddes bütün bunlar olurken İngiltere’de gazetelerin COVİD günlük ölümünün sıfır olması ile bayram yaptıklarını yazıyor. Kendisi o günden beri zaman zaman ateş, baş ağrısı, yorgunluk ve koku kaybı yaşıyor. Yazıda gazetelerde yazılanlara karşı bir suçlama tonu mevcut.

 

Yazısını bitirirken okulda ilk hastanın kim olduğunu bilmediğini, düşündüğünü söylüyor, ve ekliyor, ‘’Aslında ilk hasta falan yok. Virüs ortalıkta, ve kişiden kişiye geçiyor. Bitmeye yaklaştığını düşünerek kendimizi kandırsak da, o bizimle olmaya devam ediyor.’’

 

Dr. Genco Yücel Ne diyor ?

 

Aslında bu gazetecinin tecrübesi bir hayli can sıkıcı. Benim kendi kızlarımın da, okula yüz yüze eğitime döndüğü bugün beni düşündürüyor. Hiçbir zaman dikkati, çocuklarda da elden bırakmamak gerektiğini vurguluyor.

 

Pandemi başında özellikle yaşlı insanlarda ölümlerin fazla olması ve gençlerde, çocuklarda riskin düşük olması ile dikkatler çocuklardan uzaklaştı. Ama, bu yaş grubunda da, sorunlar olabildiğini  gördük. Aşılamalarda özellikle yaşlı insanlar öncelik alırken, gençlere bir çok ülkede sıra henüz gelmedi. Benim kanaatim gençler ve çocuklarda hastalıkların daha sık görülmesinin başlıca sebebi budur. Bu yüzden toplumun çocuklar dahil büyük kısmı aşılanmadan bize gevşemek yasaktır. Tahminen aşılama sonrası da, gevşemek eski boyutlarda olamayacaktır.

 

Yazarın aşı olduktan sonra bunların olduğunu vurgulaması da dikkat çekiyor. Burada hatırlatmakta fayda var. Aşı olsak da, hasta olma olasılığı mevcut. Tehlikeli bir şey olma olasılığı bir hayli düşük, ve toplumda yayılma sıklığı azalıyor. Yazarda da ciddi sorun gelişmese de, COVİD olması, sorun yaşaması canımızı sıkıyor. Hepimiz gibi, Linda Geddes’te aşılandıktan sonra hasta olmayı beklemiyor ve kabullenemiyor.

 

Erişkinlerin, yaşlıların, yaptığı gibi okullara dönen çocuklarımıza da, dikkatli olmayı öğütlemeyi, tedbirleri göstermeyi ihmal etmeyelim. Onlar da, bu hastalığa yakalanabiliyorlar veya topluma, büyüklerine yayabiliyorlar. Onların da sırası geldiğinde aşılanmalarını sağlayalım. Çünkü tecrübeler onlarda da aşının etkili olduğunu gösteriyor.

 

 



SORU SORUN

Soru Sor

Soru Sor formunu doldurarak sorununuzu sorun, biz yanıtlayalım…

GÖNDER

Muayene

Muayene olmak istiyorsanız,
Muayene Formunu doldurarak bize ulaşabilirsiniz.

GÖNDER