COVİD Hastaneden Taburcu Olunca Bitmeyebiliyor.

COVİD-19 sebebiyle hastaneye yatanlarda taburcu olduktan sonra problem yaşama oranı yüksektir. Farklı organlarda problemler normal insanlara göre çok daha sık görülmektedir.

Nisan 04.2021

COVİD-19 sebebiyle hastaneye yatanlarda taburcu olduktan sonra problem yaşama oranı yüksektir. Farklı organlarda problemler normal insanlara göre çok daha sık görülmektedir.

 

İngiltere’de yapılan araştırma   ‘’Long COVİD’’ denen, COVİD geçirenlerde devam eden şikayetleri araştırmış. 31 Ağustos 2020 öncesi hastaneden eve taburcu edilen ortalama 65 yaşındaki 47.780 hasta incelenmiş. İncelenirken kendi yaşıtı olan ama COVİD geçirmemiş insanlarla kıyaslama yapılmış.

Yaklaşık 4.5 aylık takip süresinde, taburcu edilen kişilerin neredeyse 1/3’ünün(14.060) tekrar hastaneye yatırıldığı saptanmış. Yaklaşık 1/10’unu(5875 kişi) ise kaybedilmiş. Kıyaslama yapılan sağlıklı insanlara göre bu oranlar 4-8 kat daha fazla imiş. Akciğer hastalığı hastaların devam eden sorunlarının büyük çoğunluğunu(yaklaşık %75) oluştururken, şeker hastalığı ve kalp damar hastalığı da %10-13 arasında görülmüş. Özellikle 70 yaş altında daha genç olanlarda normal insanlara göre fark daha belirgin görülmüş.

 

Dr. Genco Yücel ne diyor?

 

COVİD pandemisinin ilk günlerinden beri hastaları, ölümden korumak, hastaneden taburcu edebilmek en önemli başarı kriterleri oldu. Televizyonlara, sosyal medyaya hastaneden taburcu edilen, özellikle yaşlı insanların öyküleri yansıdı.

 

‘’Long COVİD’’, uzamış COVİD diyebileceğimiz problem, geçirilen enfeksiyon sonrası gelişen ve 12 haftadan fazla devam eden ve başka sorunlarla izah edilemeyen sorunlara deniyor. Bugüne kadar yapılan araştırmalar devam eden sorunlara konsantre olurken, sağlıklı insanlarla kıyaslamalara yer vermediler.

 

Kalp sağlığınız’da önceden bildirdiğim bir yazıda  , buradaki araştırmada olduğu gibi, akciğer sorunları, bu hastalarda devam eden en önemli sorun gibi görülüyor. Önceki yazıda depresyon gibi sorunlar ikinci sırada gelirken, burada özellikle daha gençlerde görülen şeker hastalığı ve kalp sorunları öne çıkmış. Sanki, kalp hastalığı ve şeker hastalığı daha genç yaşlara kaymış.

 

Bu araştırma ilk dalga sonrasını içerdiği için, günümüz koşullarında, daha uygun tedavi görenleri bize göstermiyor. Ayrıca, aşılamanın da ‘’longCOVİD’’’e etkisi hakkında yorum yapamıyor. Ancak sıkça duyduğum, bir kere geçirip kurtulalım, aşıyla falan uğraşmayalım nosyonunu kesinlikle reddetmemizi öneriyor. Bu hastalığı geçirenlerin ömür boyu kalıcı sorunlar yaşaması, bir kere geçirip kurtulalım düşüncesi karşısında, çok kötü bir şey gibi görünüyor.

 

Hep vurguladığım gibi, sağlığımızı kaybetmemek için; maske kullanımına, sosyal mesafe önlemlerine devam edelim, sosyalleşmek için biraz daha sabredelim ve en kısa sürede aşımızı olalım.



SORU SORUN

Soru Sor

Soru Sor formunu doldurarak sorununuzu sorun, biz yanıtlayalım…

GÖNDER

Muayene

Muayene olmak istiyorsanız,
Muayene Formunu doldurarak bize ulaşabilirsiniz.

GÖNDER