Corona pandemisinin ilk günlerinden bu güne kadar, kişiler ve takip edilen hastalar COVID’e yakalanmamak için hastaneye gelmekten kaçındılar. ABD’de Harvard Tıp Fakültesi’nde yapılan bir araştırmada COVID hastalarının virüsü hastanelerde kapma risklerinin çok düşük olduğu bulundu.
Araştırmada 7 Mart -17 Haziran 2020 arasında hastaneye yatırılan COVID hastaları incelenmiş. COVID testi hastaneye yatışta veya öncesi 14 gün içinde pozitif bulunan hastalar incelenmiş. Dosyalar incelenip, hastane infeksiyonu teşhisi yatış sonrası 3. Gün ve hastaneden taburcu olduktan sonraki 14 gün içinde test anormalliği halinde konmuş
Hastaneye yatırılan 9149 hastada yapılan 7934 COVID-19 testi yapılmış. 697 hasta pozitif bulunmuş. Bunların sadece 12 tanesinde 3. Gün ve sonrasında da (%1.7) test anormal bulunmuş. 12 hastanın hiçbirisinde başka COVID hastasına etkileşim saptanmamış.
Taburcu olduktan sonra, 8370 hastanın sadece 11’inde (%0.1) sonraki 14 günde test anormal bulunmuş. Sadece 1 hastanın virüsü hastanede kaptığı saptanmış.
Dr. Genco Yücel ne diyor?
Genel inanış hastanelerde mikrop kapmanın çok kolay olduğu yönündedir. Düşünürseniz hastaneler hastalıkların, hastaların tedavi edildiği yerdir. Virüs hastalıkları da, hastanelerde tedavi edildiklerine göre burada virüs COVID kapmak olasılığı mantıken daha yüksektir.
Fakat, hastaneler tüm personelin ve bahsettiğim kaygılardan dolayı giren hasta ve kişilerin çok daha fazla dikkat edip korunduğu yerlerdir. Bu yüzden COVID pandemisi esnasında sokaklarda ve devamında hastanelerde ciddi korunma tedbirlerini sürdürdüğümüz için hastanelerde COVID kapma riski belki de sokakta kapma riskinden düşüktür.
Bence hastaneler, sokaklardan daha güvenli olabilir. Lütfen, gerekli ise hastaneye girmekten korkmayın. Şikayetleriniz varsa tıbbi tavsiyelere, gerekli önlemleri almak şartıyla korkmadan başvurun.