Hindistan’da da COVİD-19 hastalığı ve ölümler azalıyor.

BBC’nin yayınladığı bir yoruma göre dünyanın en kalabalık ülkelerinden Hindistan’da COVİD vakaları ve ölümler beklenenin aksine azalıyor. Geçtiğimiz Eylül ortası en yüksek aktif vaka rakamı olan 1 milyona ulaşılmışken, o günden bu yana sayılarda belirgin azalma görülüyor.

Şubat 18.2021

BBC’nin yayınladığı bir yoruma göre  dünyanın en kalabalık ülkelerinden Hindistan’da COVİD vakaları ve ölümler beklenenin aksine azalıyor. Geçtiğimiz Eylül ortası en yüksek aktif vaka rakamı olan 1 milyona ulaşılmışken, o günden bu yana sayılarda belirgin azalma görülüyor. Geçen hafta günlük sayı 10.000 civarına kadar indi. Hatta, Delhi’de tek bir COVİD ölümünün bile bildirilmediği günler oldu. Bugünlerde ölüm milyonda 112 civarında. Ve bu rakam ABD ve Avrupa’ya göre çok düşük seyrediyor.

 

Düşüşün nedenleri sorgulandığında akla ilk gelen daha az test yapmakla alakalı olmadığı görülüyor. Uzmanlar Hindistan’ın sürü bağışıklığına ulaşıp ulaşmadığını sorguluyorlar. Yapılan yaygın kan testlerinde erişkinlerin %21’i, çocukların ise %25’inin antikor oluşturduğu görülüyor. Şehirlerde genel oran %31’e çıkarken, köylerde %19’a düşmektedir. Ülkenin en büyük şehirlerinden Delhi’de bu oran %50 civarına geliyor. Uzmanlara göre bu oran sürü bağışıklığı için hala yetersiz ancak tahminen şehirlerde virüsle karşılaşma oranı daha yüksek.

İlaveten ülkede hala bazı hafif veya şikayetsiz vakaların tanımlanamadığı düşünülüyor.

Sağlık sisteminin ölüm raporlarının yetersiz olması da neden olabilir. Özellikle kırsal kesimde insanların evde öldüğü göz önüne alındığında, sebebin bu da olabileceği düşünülüyor. İlaveten Hindistan genç bir nüfusa sahip, kötü hijyen şartları ile beraber gelişen koruyucu bağışıklık ta düşüşe yardımcı olmuş olabilir.

Ülke geçtiğimiz Mart ayında 2 aydan uzun süren bir karantinaya girmişti. Sonrasında dünyanın geri kalanında olduğu gibi maske kullanımı, evden çalışma oranları yükselmişti. Oranlar kontrol edilebilmişti. Bu da düşüşte etken olabilir. Son olarak da, virüsün özellikle iç mekanlarda yayılması ve Hintlilerin %65’inin dış mekanlarda çalışması ve yaşamasının sebep olabileceği düşünülüyor. Bu yüzden Haziran ayından Eylül’e kadar süren ve Güney Asya’da her sene ciddi problem yaratan muson sezonu geldiğinde rakamların artabileceğinden korkuluyor. Zaten bu ülkede önceden grip salgını da hep bu aylarda artardı.

Dr. Genco Yücel ne diyor?

ABD, Avrupa ülkeleri, İsrail’de, ülkemizde düşen COVİD rakamlarının altında  , yaygın önlemler ve aşılama programı olduğunu görüyoruz. Hindistan bu konuda çok farklı bir örnek. Aşılama programı o kadar yaygınlaşmamış ve çok kalabalık bir ülke. Merakla izlememiz gereken muson sezonunda ülkenin ne yönde gideceğidir. Dünyada yayılan yeni virüs mutantların ve Hintlilerin iç mekanlara kapanmasının sonuçlarını göreceğizdir. Eğer muson sezonu olan Haziran-Eylül arasında ve sonrasında da artış görülmezse, sürü bağışıklığı kazanıldığı düşüncesi artacaktır. Bu da iyimserliğimizi arttıran iyi bir örnek olarak önümüze gelecektir.

 

 



SORU SORUN

Soru Sor

Soru Sor formunu doldurarak sorununuzu sorun, biz yanıtlayalım…

GÖNDER

Muayene

Muayene olmak istiyorsanız,
Muayene Formunu doldurarak bize ulaşabilirsiniz.

GÖNDER