Düzenli düşük doz
ABD Maryland Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapılan bir araştırmada . Hastaneye yatırılan yaş ortalaması 55 olan, 412 hastaya bakılmış. Bunların %23.7’si yatış öncesi bir hafta düzenli aspirin kullanmışlar. Düzenli aspirin kullanan bu hastalarda yoğun bakıma yatış ve suni solunum cihazına bağlanma ihtiyacı %40-50 arası daha az gerçekleşmiş. Aynı şekilde ölüm oranları da %47 daha düşük olmuş.
Dr. Genco Yücel ne diyor?
COVID-19 hastalığını özellikle ağır geçirenlerde, vücutta yaygın pıhtı oluşumu ve bunun sonucunda kalp krizi, felç, vs, gibi sorunların görüldüğü bildiriliyor. Bu yüzden kan sulandırıcı ilaç kullanımının faydalı olduğu düşünülüyor. Farklı kan sulandırıcı ilaç rejimleri tedavide aktif kullanılıyor.
Aspirin ya da içindeki maddenin gerçek adıyla asetil salisilik asit, vücutta inflamasyonu azaltan bir ilaç olması yanında kanın pıhtılaşma riskini de azaltırlar. O yüzden kalp hastalarında, örneğin kalp krizinde veya sonrasında hastalarda çok yaygın kullanılır.
Bu çalışmaya göre, aspirin COVID infeksiyonu ciddi sonuçlarından korunmak için faydalı olabilir. Benim kanaatim, herkese aspirin vermeye başlamak için erken, çünkü çalışma henüz küçük ve yetersiz. Özellikle aspirin kullananlarda devam ettirmek ve yaşı ileri olup kalp riski yüksek olmakla beraber COVID için de riskli grupta olanlarda düzenli kullanımı öneriyorum. Gençlerde ama özellikle çocuklarda aspirinin Reye sendromu denilen ciddi sorunlar yaratabileceğini bildiğimiz için onlarda bunu kesinlikle tavsiye etmiyorum. Kullanılacak dozun da günde 100mg. dan fazla olmamasını öneririm.