Çocuklara COVİD Aşısı, Ebeveynler Karar Veriyor.

ABD önemli gazetelerinden Washington Post’ta Çocuk Doktoru ve Texac Üniversitesi’nde Bioetik konusunda çalışan Dr.Rachel M. Pearson’ın ebeveynlere COVİD aşısı ile ilgili yaklaşımı hakkındaki yazısı yayınlandı.

Eylül 21.2021

ABD önemli gazetelerinden Washington Post’ta Çocuk Doktoru ve Texac Üniversitesi’nde Bioetik konusunda çalışan Dr.Rachel M. Pearson’ın ebeveynlere COVİD aşısı ile ilgili yaklaşımı hakkındaki yazısı yayınlandı.

Dr. Pearson’a göre bir çok ebeveyn çocuklarını aşılatmak konusunda kararlı iken, bir çoğu da bu konuda kaygılı ve kararsızlık yaşıyor. Bir kısım ise aşılamaya kesinlikle karşı. ABD’de ve ülkemizde 12 yaş üzerinde BioNTech aşı uygulaması yapılırken, Ekim ayı sonunda 5-12 yaş arasında da aşılamanın başlayabileceği tahmin ediliyor. Yazıya göre ABD’de 12-17 yaş arası grubun yaklaşık %40’ında en az bir aşı yapılmış durumdadır. Çocuklarda COVİD ile hastaneye yatışın 5 kat arttığı günümüzde, ‘’COVİD çocuklarda tehlikeli değil, o yüzden aşıya gerek yok. ‘’ düşüncesi doğruluğu tartışılır.

 

Dr. Rachel M. Pearson’a göre, kaygıları olan ebeveynlerin rahatça fikirlerini ifade etmesi ve dinlenmesinde fayda vardır. Onlara COVİD’in çocuklarda küçük oranda da olsa tehlikeli olabileceği ve öldürebileceği anlatılmalıdır. Aşının da hastalığa kıyasla daha güvenli olduğu belirtilmelidir. Yazar burada kışın COVİD sonrası felç geçiren ve beyin ameliyatına ihtiyaç duyan bir çocuk ile ilgili tecrübesinden bahsediyor. Önceden sporcu olan çocuk hastalığı atlattıktan sonra tekrardan yürümeyi öğrenmek zorunda kalmış. 3164 çocuktan sadece 1’inde hayat tehdit eden MIS-C denen sorun gelişiyor. . Kalan 3163 tanesine bir şey olmuyor. Aşıdan gelişen kalp iltihabı ise yine nadir ve basit ağrı kesici ilaçlarla kolaylıkla tedavi ediliyor.

 

Bugüne kadar ABD’de 516 çocuk COVİD’den ölürken ebeveynler aşının uzun dönem etkilerinin bilinmediğini de ifade ediyorlar. Yazar burada bugüne kadar 5 milyar insanın aşılandığını ve yan etkilerin her zaman ilk haftalarda ortaya çıktığını gördüğümüzü yazıyor. Ayrıca burada vücuda virüs verilmediği için mRNA aşılarının son derece güvenli olduklarını da ekliyor. Vücuttan 72 saat içinde çıkıp gidiyorlar. Arkada sadece antikor kalıyor. Aşının uzun dönem etkilerine karşı kaygı ifade edenlere hastalıkların uzun dönemde etkilerinin hatırlatmalı. Dr Pearson suçiçeği, boğmaca ve diğer hastalıklara  Uzun COVİD’i ve etkilerini de katmak gerekli diyor.

 

Ebeveynler genellikle kendi çocuklarını düşündükleri için, toplumsal sağlık ikinci planda kalıyor. Aynı zamanda aşı yan etkilerini kendi hataları gibi gördükleri için kabul etmekte de zorlanıyorlar. Yazar bunun psikolojisini klasik tramvay problemi ile açıklıyor. Son sürat raylar üstünde bekleyen 5 kişiye doğru gelen tramvayın önüne bir başka kişiyi atarak 5 kişiyi kurtarmaktansa, insanların genelde hiçbir şey yapmamayı seçtiğini, bunun da aksiyon gösteren kişi suç ortağı yaptığını düşündüğümüzü yazıyor. 5 kişiyi kurtaracak suç ortaklığından ziyade 5 kişinin ölümünü seyretmenin bizi sorumluluktan kurtardığı için tercih edildiğini yazıyor. O yüzden ebeveynler çocuklarını aşılatmaktan çekiniyorlar.

 

Ve ekliyor, ‘’Bense tramvay yaklaşırken çocuklarının 3200 raydan birine bağlı olduğunu, hastalanırlarsa tramvayın 3200’de 1 olasılıkla çocuklarına zarar verebileceğini, ama bir aksiyon gösterip aşılamayı sağlarlarsa, ray sayısının 32.000’e çıkacağını söylüyorum.’’

 

Dr. Genco Yücel Ne Diyor ?

 

Anne, babalara çocuklarının aşılatmalarını söylerken, çekincelerini anlıyor, ama paylaşmıyorum. Biri 12, diğeri 18 yaşındaki iki çocuğuma da, ilk fırsatta COVİD aşısını yaptırttım. Çünkü onların, küçük de olsa hastalığa yakalanıp ciddi sorun yaşama olasılıklarını azaltmak ve uzun dönemde hastalığın diğer etkilerinde uzak kalmalarını istedim. Elimizdeki veriler, bu aşıların çocuklar için etkili ve güvenli olduklarını gösteriyor. Dr. Rachel Pearson’ın dediği gibi kaygılı anne babalara kızmadan onları anlamaya çalışmak ve verilerle ikna etmek en doğrusu olacaktır.

 

COVİD’den korunmak ve etrafınızı korumak için; Aşınızı olun, Maskenizi takın, iç mekanları sık sık Havalandırın.

 

 



SORU SORUN

Soru Sor

Soru Sor formunu doldurarak sorununuzu sorun, biz yanıtlayalım…

GÖNDER

Muayene

Muayene olmak istiyorsanız,
Muayene Formunu doldurarak bize ulaşabilirsiniz.

GÖNDER