Houston Üniversitesi’nin Texas Süperiletkenlik Merkezi’nden gelen bir çalışma, iç mekan hava korunması ile biyolojik savunma konusunda bir sistem geliştirmiş. Sistem havada bulunan SARS-CoV-2 virüslerinin %99.8’ini anında öldürebiliyor.
Bildiğimiz gibi SARS-CoV-2 virüsünün hava yoluyla özellikle klima veya ısıtıcılar yoluyla dağılımı ciddi bir hastalık bulaşma riski içeriyor. Virüsün 70 derece üzerinde yaşayamayacağı prensibinden hareketle ısıtılmış etkin Nikel köpük filtresi sayesinde virüsü yakalayıp öldürecek bir sistem geliştirilmiş. Tek bir geçişle virüsün %99.8’inin yakalanıp öldürüldüğü görülmüş. Aynı filtreleme ile şarbon sporlarının da başarıyla yakalanıp öldürüldüğü gösterilmiş. İzlemek isteyen için videosu burada.
Baş araştırmacılardan Dr. Garrett K. Peel, basit tak ve uygula özelliği ile evlerde ve işyerlerinde hemen uygulanabilecek kapasitede olan cihaz için " Bu buluş güvenli ve özellikle kapalı mekanlarda hava yoluyla mikrop bulaşmasını önlemek açısından önemli bir şeydir. Bu yeni biyo-savunma teknolojisi okullar, ve diğer yüksek riskli mekanlara uygulandığında anında havadaki SARS-CoV-2 virüslerini yakalayıp ortadan kaldıracaktır.’’ diyor.
YORUMUM;
Virüsün hava yoluyla özellikle kapalı mekanlarda yayıldığını biliyoruz. Açık mekanlarda bulaşmanın çok zor olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla iç mekanda süratle havayı temizleyecek bir sistemle bulaşmanın önlenmesi çok mantıklı bir çözüm. Hastanelerde özellikle ameliyathanelerde, hava akımını infeksiyon kapmayı önleyecek şekilde ayarlayan sistemler vardır. Burada da benzer bir mantıkla tüm havayı filtreleyip mikropları öldüren ve bunu yaparken de havaya zararlı gaz salmadığını anladığımız bir sistemden bahsediliyor. BU doğruysa ve çabuk uygulanabilecek ve tabii ki, ucuz bir sistemse,
salgının yayılmasında önemli rol oynayan çok insanın bir arada olduğu kapalı alanlarda, okullar, yaşlı evleri, ibadethaneler, hastaneler, gösteri salonları, sinemalar, tiyatrolar, uçaklar ve toplu taşıma araçlarına yerleştirilerek hastalığın durdurulmasına yardımcı olacaktır. Bu sayede özellikle kapalı mekanlarda hava yoluyla kuvvetli bulaşma potansiyeli olan mikropların önlenmesi yönünde önemli bir adım atılmış olacaktır.