COVİD yapan SARS-CoV-2 enfeksiyonunu tedavi edebilecek ağızdan alınan bir ilaç farelerde başarılı sonuçlar verdi
Araştırmacılar basit soğuk algınlığı yapan diğer bir coronavirüse etkili olan ilaçları değerlendirmişler. Bunlardan 20 tanesinin laboratuar şartlarında SARS-CoV-2 virüsünün çoğalmasına karşı etkili olduğunu görmüşler. Bu 20 ilaçtan 8 tanesinin de, virüsün enzimlerini bloke ettiğini bulmuşlar. İçlerinden masitinib denen ilaç, hastalığa yakalanan farelerde akciğerlerde ve burunda virüs miktarını 200 kat azaltmış. İlaveten akciğer etkilenip iltihaplanmasına da ciddi oranda engel olmuş. Masitinib ilacının laboratuar şartlarında yapılan testlerinde bir çok farklı virüs varyantına karşı da etkinliği görülmüş.
Dr. Genco Yücel Ne Diyor?
COVİD’e karşı bugüne kadar yaptığımız ona yakalanmamaktan geçiyor. Aşılama ve sosyal tedbirler dışında elimizde etkili bir silahımız yok. Aşılanmanın etkisi gerçekten etkileyici. Aşı olanlarda hastalıklara yakalanma şansı azaldığı gibi, yakalanıldığında da ciddi sorun şansı, ölüm riski de azalıyor. Ancak bugüne kadar SARS-CoV-2 virüsüne karşı etkili ilacımız yok. COVİD karşıtı ilaç tedavisinde faydası kanıtlanan tek ilaç olan dexamethazone ( kortizon) virüsten ziyade onun yarattığı akciğer reaksiyonuna karşı etkili oluyor.
Bu araştırma elbette insanlarda yapılmamış ama etkili olabilecek ilk ilacı göstermesi açısından önemlidir. Aşı olsun olmasın, hastalığa yakalananlarda tedavide umutlarımızı arttıran bir seçenek. Yakın zamanda insanlarda da araştırılacağını anladığım bu ilaç umarım, kısa sürede etkisini gösterir ve kullanıma girer.