COVİD teşhisinde Türkiye’den gelen yeni bir metot.

Bilkent Üniversitesi’nde COVİD-19 teşhisini 10 saniyede yapabilen bir sistem geliştirildi. Türk araştırmacılar tarafından geliştirilen nanoteknoloji temelli ‘’Diagnovir’’ adlı sistemin dünyada eşi bulunmuyor.

Ocak 01.2021

Bilkent Üniversitesi’nde COVİD-19 teşhisini 10 saniyede yapabilen bir sistem geliştirildi. Türk araştırmacılar tarafından geliştirilen nanoteknoloji temelli ‘’Diagnovir’’ adlı sistemin dünyada eşi bulunmuyor.

 

Üniversite Rektörü Prof. Dr. Abdullah Atalar’a göre sistem saniyeler içinde %99 başarıyla sonuç veriyor. Pozitifse hemen sonuç verirken, negatif olursa kontroller yapıldığı için sonucu almak daha uzun sürüyor. Diagnovir ile pozitif çıkanların, PCR testleri negatif çıksa bile bunun birkaç gün içinde pozitife döndüğü de görülüyor. Dolayısıyla sistem PCR testine göre birkaç gün daha erken tanı koyabiliyor.

 

Klasik burundan derin sürüntü alarak değil de, daha konforlu, ağız içinden tükürük örneği alarak çalışan sistemin gerekli izinler alındıktan sonra 2 ay içinde kullanılır hale gelmesi planlanıyor. Optik temelli olan sistemde alınan örnekte virüs varsa, floresan sinyal veriyor. Araştırmacılardan Ali Aytaç Seymen’e göre, sistem yaygın olarak kullanılan PCR testlerinden farklı olarak, örnek çoğaltmaya değil, optik yöntemlerle virüsün varlığı ya da yokluğunun tespitine dayanıyor.

 

Dr. Genco Yücel ne diyor?

Ülkemizden gelen üst düzeyde başarılı ve hızlı sonuç veren bir testin kullanıma geçebilecek olması yüz güldürücü bir haberdir. Dilerim ki, bu sadece haber olarak kalmaz, ve bahsedildiği gibi 2 ay sonra ülkede ve dünyada yaygın kullanılır hale gelir.

 

Pandeminin durdurulabilmesi ve kontrol altında tutulabilmesi için, yeni geliştirilen tedaviler, aşılama programları kadar, hızlı ve güvenilir testlerin de bulunması çok önemlidir.  Şu anda, ülkemizde ve dünyada hastanelerde, kliniklerde yapılan, sonucu çoğunlukla 24 saatte alınan yapılması zor ve pahalı testlerle teşhis konulmaya çalışılıyor. Yolculuklarda, otellerde, ve diğer toplu mekanlara girerken bu testlerden alınan sonuçlar ile yayılma önlenmeye çalışılıyor. Halbuki bir otele girerken, uçağa veya otobüse binerken, sinemaya, tiyatroya, konser salonuna hatta, camiye, kiliseye giderken kapıda yapılacak ucuz, yapılması ve yorumlanması kolay testlerle güvenli teşhis yapmak mümkün olsa, hastaları, sağlam olanlardan ayırmak daha kolay olacaktır. İnsanlar daha güvenle toplanır hale geleceklerdir. Şu anda gündemdeki aşılma programlarıyla, salgının beli kırılsa da, bu virüsün daha uzun süre bizimle kalacağı düşünüldüğünde, normal hayata dönebilmek için böyle hızlı, kolay, güvenilir yöntemlere gerek duyulmaya devam edilecektir.



SORU SORUN

Soru Sor

Soru Sor formunu doldurarak sorununuzu sorun, biz yanıtlayalım…

GÖNDER

Muayene

Muayene olmak istiyorsanız,
Muayene Formunu doldurarak bize ulaşabilirsiniz.

GÖNDER