Atlantic dergisi COVİD pandemisi süresince astım ataklarının azaldığının görüldüğünü ve bu konudaki görüşleri aktarmış.
Yazıldığı gibi, önceden, İngiltere, İskoçya, Güney Kore’de astım atağı ile hastane veya doktora başvurmalarda ciddi düşüş görüldüğü raporlanmıştı. Astım ataklarından genellikle virüsler, hava kirliliği, polenler, toz, sigara dumanı gibi şeyler sorumlu tutulurdu. Özellikle evdeki alerjenlerin etkili olabileceği düşünülürdü. Ancak 1 seneden fazladır insanların dışarı çıkmadan evde kalmasına rağmen astım ataklarının azalması, astım ataklarından maske , sosyal mesafe gibi tedbirler ile neredeyse yok olan grip ve soğuk algınlığı virüslerinin etkili olduğunu düşündürüyor. Bu yüzden uzmanlar hayat normale döndükçe bu konuya nasıl yaklaşmak gerekeceğini tartışıyorlar.
Yazıda vurgulanan COVİD dışında kalp krizi, inme gibi bir çok hastalıkta azalma görülmesi insanların hastanelerden korkup gelmemelerine ve sorunu evde yaşamalarına bağlanıyordu. Astımda da aynı durumun olabileceği düşünüldü. Ancak, ABD’de yapılan bir araştırmada pandemi hemen öncesi kayda alınan evde takip edilmeyebaşlanan astım hastalarında evde astım atağı oranlarının gerçekten %40 azaldığı görülmüş. Bu azalma özellikle normalde ev dışında çalışanlarda daha belirginmiş. Sonuçta uzmanlar bunu işyerlerindeki virüs ve astım hastalığını tetikleyen maddelere rastlamamalarına bağlanmış.
Atlnatic dergisinde yazıyı yazan Sarah Zhang konuştuğu bütün uzmanların hastaların virüslere maruz kalmamasının bu azalmada önemli rol oynadığını düşündüğünü de yazıyor. Ama diğer değişenlerin de unutulmaması gerektiğini vurguluyor. Sosyal hayatımızdaki ciddi bir çok değişiklik te bunda rol oynayabilir. Ama, hep suçlanan evlerdeki alerjenlerin, tozların rolünün sanıldığı kadar olmadığı anlaşılıyor.
Dr. Genco Yücel Ne Diyor ?
Burada sıklıkla COVİD’den ortaya çıkan sorunlardan, bunları nasıl önleyeceğimizden bahsediyorum. Bu yazı ilk defa COVİD ve onun yarattığı sosyal değişikliklerin faydalarından bahsediyor.
Pandeminin başından beri grip hastalığının, influenza virüs etkisinin ciddi oranda azaldığını görüyoruz. Grip son bir senedir hayatımızdan çıktı. COVİD yeni grip oldu. Bu yazı bu virüs etkisinin azalması ile astımın azalmasında paralellik olduğundan bahis ile bu virüslerin etkisinin zannedilenden daha da önemli olabileceğini söylüyor. Belki de bu yüzden bu hastaların ev önlemlerinden çok ev dışında, işte maske, sosyal mesafe gibi önlemleri sürdürmesinin öneminden bahsetmemiz gerekecek.
Belki bir çok yerde önlemler hafiflerken hastanelerde maske takmaya devam edeceğiz. Hastane personeli veya astım gibi problemi olan riskli insanlarda aşılamayı daha vurgulayacağız. Ve onlar hayatlarına maske takarak devam edecekler.