Grip sezonunun gelmesi ile, COVID ile, bu iki hastalığı nasıl ayıracağımız bir sorun olarak karşımıza çıkacaktır. İkisinin belirtileri çok benzerdir. Ayrıca ikisi beraber de olabilir.
Fakat, Corona virüsüne yakalanmamak için, alınan sosyal mesafe ve maske kullanımı gibi önlemlerle grip salgınının da önüne geçmek mümkün olacak gibi duruyor. Örneğin; güney yarımkürede kış mevsiminde ( kuzey yarımkürede yaz zamanı) grip oranı %99 azaldı. Geçen seneye kadar, bir yarımküredeki virüs, yoğun uçuşlarla diğer yarımküreye taşınıp salgın sürdüğü düşünüldüğünde, bu kış uçuşların da, ciddi azalması ile zaten azalan virüs hastalığı daha da az taşınacaktır. Bu da grip oranını ciddi düşürecektir. Gerçi, geçen kış son 40 yılın en kötü grip sezonu olarak gerçekleşmekteydi.
Grip, soğuk algınlığı, nezle birbiriyle karışmaktadır. Örneğin, 100 civarı soğuk algınlığı virüsü mevcuttur. Soğuk algınlığı geçiren kişiler, grip geçirdiklerini düşünürler. Halbuki gribe sebep olan bir elin parmakları kadar virüs mevcuttur. Bu ikisi arasındaki farkı kısaca ifade etmek gerekirse, grip geçirmek ‘’kamyon altında kalmakla eşdeğerdir.’’
COVID ile grip arasındaki en önemli fark ise, COVID geçirenlerde öncelikle koku alma ve tat almanın kaybolmasıdır. Diğer şikayetler benzeşse de, bu en önemli farktır. Koku kaybı hastaların yaklaşık %90’ında görülmektedir. Bir de COVID hastalarında, el ve ayak parmaklarında kırmızılık görülebilmektedir.
COVID ve gripte zatürre görülebilmektedir. Ve her ikisinde de, ölüm riski bununla artmaktadır. Enteresan olan COVID zatürresinde, hastalar ciddi akciğer problemine rağmen hiçbir şey hissetmeyebiliyorlar.Son olarak COVID’in diğer korkutucu komplikasyonu kan pıhtıları oluşup bunların beyin akciğer, ve kalbi ölümcül düzeyde etkileyebilmesidir. Kalp krizine, felce, akciğer embolisine sebep olabilmesidir.
Her iki hastalığın da özellikle yaşı ileri insanlar için risk içermesi sebebiyle, grip aşısının olunması önemli olacaktır. Hem her iki hastalığın karışmaması açısından, hem de, iki ciddi salgın hastalıktan ziyade bir salgınla uğraşmak açısından. Grip aşısı olunmasına rağmen yine hastalık gelişiyor endişesine karşın, unutulmamalıdır ki; grip aşısı olanlarda grip gelişse de çok hafif geçmektedir.
Grip virüsü, influenza aşısı kalp ve damar hastalığı riskini azaltabilen tek güvenli aşıdır. Journal of American College of Cardiology (JACC) dergisinde grip aşısı ile ilgili çok önemli bir analiz yayınlandı. COVID aşısı ile ilgili yürüyen süreçlerde bize kılavuzluk edebilmesi açısından da önemli olan bu analizde, grip aşısı ve kalp sorununu önleme üzerine araştırmalar değerlendirilmiş. Analizin baş yazarının yorumuna göre bu analiz yardımı ile grip aşısı gibi kolay ve ucuz girişimin kalp hastalığı riskine faydaları ile COVID tedavisinde de, önemli sorunları önlemede de mesafe alacağız.