Yoğun bakım servislerinde tedavi gören COVİD hastalarında iki romatizma ilacı kullanılması12 hastada 1 hastanın hayatını kurtarıyor. tocilizumab ve sarilumab denen bu iki ilacın bu hastalarda kullanılmasına İngiltere’de başlanıyor.
Tocilizumab (ülkemizde actemra ismiyle satılıyor) hastalarda ölüm riskini %24 azaltırken, sarilumab’ta (kevzara ismiyle biliniyor) aynı şekilde hayat kurtarma dışında yoğun bakım sürelerini azaltıyor.
IL-6 reseptör antagonisti denen bu iki ilaçla ilgili araştırma sonuçları Remap-Cap denen 15 farklı ülkede 3900 COVİD hastası üzerinde yapılan araştırmadan geliyor.
Yoğun bakım tedavisine alınan hastalara ilk 24 saatte bu tedaviler başlandığında, normal tedavilere göre ölüm riskini %35ten %22-28’e indirdikleri görülmüş. Bu ilaçları alan hastalar yoğun bakımlardan 7-10 gün daha erken çıkmışlar.
Bu hastalarda benzer etkiye sahip kortizon ilacı, dexamethazone bugüne kadar bu hastalarda faydalı etkiye sahip olduğu gösterilen tek ilaçtı. Dexamethazone ile beraber kullanıldıklarında bu ilaçların etkiyi daha da arttırdıkları da gözlemlenmiş.
Dr. Genco Yücel ne diyor?
COVİD pandemisinde gündem aşılama. Ancak bir yandan da tedavi için kullanılan ilaçlar ve yaklaşımlar üzerinde çalışmalar devam ediyor. Bugüne kadar durumu bozulan hastalarda faydası gösterilen tek ilaç olan dexamethazone’a ( bir çeşit kortizon) ilaveten benzer etkiye sahip bu ilaçların da faydalarının görülmesi önemlidir. Özellikle durumu bozulan hastalarda çare olabilmeleri çok önemlidir.
Tabii bu ilaçların pahalı oldukları ve sadece yoğun bakım hastalarında kullanıldıkları unutulmamalı. Ancak yoğun bakım süresini azaltmanın pahalı olan bu tedaviyi ucuza getirebileceği de unutulmamalıdır.