Sıtma İlacı (Hydroxychloroquine/plaquenil)

COVID Pandemisi esnasında, dünyada sıkça tartışılan sıtma ilacı Hydroxychloroquine/plaquenil ile COVID-19 tedavisi, çok yüzeyel kısıtlı gözlemlere dayandırılmıştır. Hatta ilk rapor, bilimsellikten çok uzak Çin’den gelen bir radyo haberidir.

Mayıs 23.2020

COVID Pandemisi esnasında, dünyada sıkça tartışılan sıtma ilacı Hydroxychloroquine/plaquenil ile COVID-19 tedavisi, çok yüzeyel kısıtlı gözlemlere dayandırılmıştır. Hatta ilk rapor, bilimsellikten çok uzak Çin’den gelen bir radyo haberidir.

ABD başkanı Donald Trump’ın  da bu konudaki pozitif yorumları, konuyu medyanın ve ülke sağlık kurumlarının gündemine taşımıştır. İlaç hakkında veriler kısıtlı olduğu için güvenilir araştırma ihtiyacı çok fazladır.

ABD’de Columbia Universitesi’nden bu konuda çok büyük bir araştırma çok yeni yayınlandı.

Yaklaşık 1400 hastanın dahil edildiği bu çalışmada hydroxychloroquine kullanımının hastaların ölüm ya da suni solunum cihazı ihtiyacını azaltmadığı görüldü. Çalışmanın yapılış şekli kesin bir sonuca ulaşmayı zorlaştırsa da, bu çalışma bu ilacın kullanımını desteklememektedir. Nitekim araştırmacılar kendi hastanelerinde ilacın kullanımını artık önermediklerini belirtiyorlar.

Bir diğer ABD kaynaklı çok yeni verileri sunulan bir araştırmada da, hydroxychloroquine kullanımının ölüm ya da suni solunum cihazı ihtiyacını azaltmadığı görüldü. Hatta ilaç tek başına kullanıldığında ölüm riskini artıyordu.  Azitromisin isimli diğer antibiyotikle birlikte kullanıldığında ise hiç ilaç kullanılmamasına karşılık bir avantajı olmadığı görüldü.

Araştırmada 368 hastadan sadece hydroxychloroquine verilen hastalarda ölüm oranı ', hydroxychloroquine ve azithromycin verilenlerde ".1,  tedavi almayanlarda ise .4 olarak gerçekleşti. Suni solunum cihazı ihtiyacı oranları ise benzer kaldı. 

Son olarak İngiliz Lancet dergisinde bütün dünyadan gelen kayıtların değerlendirildiği, tedavi alan yaklaşık 100.000 hastanın verisi paylaşıldı. Ve sonuçta tek başına ya da başka antibiyotikle hydroxychloroquine alan yaklaşık 15.000 hastada hastane içi ölüm oranının arttığı görüldü.  

Her üç araştırmada da bilim adamlarının kabul ettiği en iyi araştırma metotları kullanılmamıştır. Ancak buna rağmen sonuçların ilaç kullanımını desteklemediği rahatlıkla söylenebilir. Bu bulgular çok net olmayan delillerle başlanan bu tedavi protokolünün sorgulanmasını gerekli kılıyor. COVID 19 salgınının bilim adamlarını en çok zorlayan kısmı hızlı çare üretmenin gerekmesidir. Bu da araştırmaların layıkıyla yapılıp değerlendirilmesini zorlaştırıyor. Bazen politikacıların konuya el atması ile de hastalara zarar verebilecek tedavilere veri olmadan başlanabiliyor. Halen kullanılmakta olan bu tedavinin gelişiminin bilim adamlarına en önemli uyarısı budur. Durum ne kadar acil olursa olsun, tedaviler hakkında veriler. deliller olmadan kullanmakta çok dikkatli olmak gereklidir.



SORU SORUN

Soru Sor

Soru Sor formunu doldurarak sorununuzu sorun, biz yanıtlayalım…

GÖNDER

Muayene

Muayene olmak istiyorsanız,
Muayene Formunu doldurarak bize ulaşabilirsiniz.

GÖNDER