COVID-19 salgınının ilk günlerinden itibaren tansiyon yüksekliği, hipertansiyon hastalığı varlığı, ve tedavisinin bu hastalarda ölüm riskini arttırdığı tartışıldı. European Heart Journal’da yayınlanan çok yeni bir araştırma bu konuya eğilmiş. Hipertansiyonun tehlikeli olduğu sonucuna varılırken, tansiyon ilacını doktorun verdiği gibi kullanmanın faydalı olduğu gösterilmiş.
Çin Huo Shen Shan Hastanesinde yatırılan tüm COVID hastalarının verilerine bakarak bu konu irdelendiğinde, 2877 hastanın, %29.5’unda (850/2877) hipertansiyon olduğu görüldü. Bu hastaların hipertansiyon olmayanlara göre iki kat daha büyük risk altında olduğu bulundu. .
Hipertansiyon olup ilaç kullanmayanlarda ise bu risk, ilaç kullananlara göre belirgin yüksekti. Farklı ilaç kullanımlarına göre belirgin fark görülmezken, ACE inhibitörü ya da ARB grubu ilaçları kullananların riski daha düşük olabileceği bulundu.
Araştırmanın ana sorumlularından Çin Xijing Hastanesinden Dr. Fei Li, hipertansiyon hastalarının COVID-19’dan ölüm risklerinin artmış olduğunu bilerek, pandemi zamanında kendilerine dikkat etmeleri gerektiğini söyledi. Hastaneye yatan 140 tansiyon hastasının çeşitli sebeplerden ilaçlarını kesmiş olduklarını, ve bu grupta riskin çok daha yüksek olduğunu gördüklerini söyledi.
Sonuçta hipertansiyon ve kullanılan ilaçların kesilmesi COVID-19 hastalığından ölüm riskini arttırabiliyor. Farklı ilaçların zararlı etkileri ise görülmüyor. Herhangi bir tansiyon ilacını hastaların doktorları tarafından yönlendirilmedikçe kesmemelerinin önemi bir kere daha ortaya çıkıyor.
Pandeminin ilk günlerinde özellikle ACE inhibitörü ve ARB grubu ilaç kullanan hastaların ilaçlarının kesilmesi gerekliliği sıkça dile getirilmiş, ve büyük tıbbi meslek grupları ardı ardına bu konuda ilaçların kesinlikle kesilmemesi gerekliliği konusunda bültenler yayınlamışlardı. Bu çalışmada bu grupların önerilerini desteklemektedir.