Kalp sağlığınız.com’da da bildirdiğimiz gibi, SARS-CoV-2 virus hastalığının tedavisinde elimizde net sonuç veren bir ilaç yok. Bazı ümit veren araştırmalarda da, kesin çözüm den ziyade kısmi fayda gözlemlenmektedir.
Hong Kong’tan bildirilen bir çalışmada daha önce denenen ve net iyi sonuç vermeyen bir ilaç olan Kaletra’yı (lopinavir/ritonavir) tek olarak alan hastalarla, buna ilaveten diğer bir virüs ilacı ribavirin ve interferon-beta alan hastaların kıyaslamasında, üçlü kombinasyon alan hastaların daha hızlı olarak düzeldikleri görülmüştür.
Araştırmada kullanılan interferon virüs karşıtı değil, vücudun verdiği bağışıklık reaksiyonunu düzenleme görevi gören bir ilaçtır. Çalışmadaki 127 hastanın yaklaşık 2/3üne şikayetler başladıktan sonraki ilk haftada, yani erken, bu kombinasyon başlanmış. Bu hastalarda virüsün negatifleşmesi çabuklaşmış (7-12gün). Ayrıca hastaların hastanede kalma süreleri de kısalmış (9-14.5 gün).
Çalışmada erken verilen ilaçların virüsü yok etmekten ziyade, vücudun reaksiyonunu ayarlayıp reaksiyon şiddetini düşürerek fayda sağladıklarını düşünüyoruz. İlacın erkenden, hastaların ciddi şikayetleri başlamadanverilmesi, ilerde uygulanacak tedavilere de ışık tutacak bir yaklaşım olabilir. Ancak araştırmada dikkat çeken zayıflık, hastaların çok hasta olmamaları, yani oksijen ihtiyacı olan hasta oranının düşük olmasıdır. Bu da kendi halinde bile bu hastaların düzelebilme olasılığının yüksek olduğunu düşündürüyor.
Test negatifleşmesinin hızlanması ve hastane süresinin kısalmasının ekonomik olarak pozitif etkilerinin olabileceğini düşünüyorum. Hastalar daha çabuk topluma kazandırılabilirler. Hastane yatağı işgal süresinin düşmesi, diğer hastalara ulaşmada da fayda sağlanacaktır. Erkenden başlanan vücut bağışıklık reaksiyonu düzenleyicisinin de ilave edildiği tedavi protokolü, gelecekte diğer tedavilerle de kıyaslanıp, daha ileri araştırılması gerekecektir.