Afrika’da COVİD nedeniyle ciddi hastalık geçirenlerde ölüm oranları daha yüksek.
Asya, Avrupa, Kuzey Ve Güney Amerika’dan gelen araştırma sonuçlarına göre, daha yüksek olan bu rakamların sebebi daha zayıf kaynaklar, yoğun bakım imkanları, ve daha fazla HIV/AIDS, karaciğer ve böbrek hastalığı olması ile ilgili görünüyor.
ACCOS çalışması bir çok farklı Afrika ülkesinde 64 hastane yoğun bakım ünitelerine yatırılan hastalar üzerinden yapılan bir çalışmadır. Mayıs-Aralık 2020 arasında yatırılan 3140 hasta çalışma incelenmiş. 30 günde ölüm oranı %48 bulunmuş. İleri yaş, kronik karaciğer ve böbrek hastalığı, HIV/AIDS varlığı, önemli faktörler olarak saptanmış. Kortizon tedavisinin burada da faydalı olduğu, kadın erkek farkı olmadığı görülmüş.
Dr. Genco Yücel ne diyor?
Dün yayınladığım bir haberde, batılı ülkelerde artan aşılama ile düzelen hastalık oranlarından bahsetmiştim. Afrika ülkelerinin aşı ve hastane imkanları açısından geriden geldiğini biliyoruz. Tahminen bu rakamlar Afrika’da imkanı olan hastanelerden olduğu için kıtanın geri kalanında ölüm oranlarının daha yüksek olma olasılığı mevcut.
Global ölçüde pandemiyi yenmek için global çaba gerekeceği için, Afrika’da da rakamların düzelmesi gerekecektir. Bunun için global örgütlerin, aşı şirketlerinin de çabalarını yönlendirmeleri gerekecektir.