Aşı Dağıtımını Engellemek ve Aşı Verilerini Çalmak için Siber Casusluk

IBM firmasına göre, corona aşılarını soğuk veya çok soğuk ambalajlarda dağıtmanın önüne geçmek için casusluk faaliyetleri başlamış.Aşı transportu esnasında korunması gereken soğuk zincirin etkinliğine yönelik çabaların olduğu görülmüş.

Aralık 05.2020

IBM firmasına göre, corona aşılarını soğuk veya çok soğuk ambalajlarda dağıtmanın önüne geçmek için casusluk faaliyetleri başlamış.  Aşı transportu esnasında korunması gereken soğuk zincirin etkinliğine yönelik çabaların olduğu görülmüş.

 

IBM’e göre bu çabalar Eylül 2020’de başlamış. Uluslararası aşılama birliği GAVI organizasyonunun CCEOP ‘’Cold Chain Equipment Optimisation Platform’’ denilen soğuk zinciri düzenleme platformuna gönderilen avlama e-postaları ile bu casusluk faaliyeti başlatılmış. Saldırganlar bir Çin firmasının üst düzey yöneticisi kimliğine bürünüp bu e-postaları yolladıkları için hedeflerin bu postaları açıp cevap verme ihtimalleri yüksek olmuş.

 

Hükümetlerin ve firmaların aşıları nakletmede kullanacakları altyapıyı anlamak, ve zarara uğratmak maksatlı olduğu düşünülen postalar, sürecin içindeki farklı ülkelerde, farklı firma ya da kurumların çalışan veya yöneticilerine gönderilmiş.

 

IBM pandeminin başında COVID-19 siber ataklarına karşı oluşturduğu güvenlik ekibi ile bu durumu ortaya çıkarmış. Siber casusluk denemesinin tipinin ileri derecede gelişmiş olması, bunun bir ülke kampanyası olabileceğini düşündürmüş. IBM gerekli uyarıları yaptıklarını ekliyor.

 

Temmuz ayında İngiltere’de yapılan aşı araştırmasına karşı Rus istihbaratının çabaları sonrası İngiliz örgütleri gerekli uyarıları yapmıştı.ABD’den de Çinli hackerlara karşı uyarı gelmişti. En son Microsoft’da Kuzey Koreli, ve Rus hackerlarının aşı araştırmalarına karşı çalıştıkları uyarısında bulundu.

 

Bir başka Kanada kaynaklı uyarı da, Çin, İran ve Rusya’dan sonra Kuzey Kore’nin de AstraZeneca’yı hedef alarak araştırma verilerini çalmaya çalıştığını yazdı. 

Hackerların LinkedIn ve whatsapp gibi platformlarda iş için eleman arayan maskesi altında, bu denemeleri yaptıkları anlaşılıyor. Biofarma şirketleri geçmişte siber saldırılara çok sık maruz kalıyordu. Ancak pandemide bu saldırılar çok artmış durumdadır.

 

Dr. Genco Yücel ne diyor?

Bu okuduklarım 1990 öncesi soğuk savaş dönemini hatırlatıyor. Filmlere, romanlara sıkça konu olan bu casusluklar da genellikle hedef, silah teknolojisi ve onu geliştiren bilim adamlarıydı. Şimdi ise silahın yerine aşı teknolojisi almış görünüyor.

 

Veriler üzerinden casusluk savaşını kabul etmemekle beraber anlayabiliyorum. Ama diğer aşının başarısızlığını hedefleyen soğuk depolama ve nakliyeye karşı saldırıyı anlamam çok zor. Tüm dünyayı ilgilendiren pandemi sorununda da, demek ki, farklı kişisel çıkarlar hala ön plana çıkabiliyor. Ben başarmayacaksam, onlarda başaramasın anlayışı bir hayli can sıkıcı. Umalım bu haberler yanlış olsun.

 

 

 

 



SORU SORUN

Soru Sor

Soru Sor formunu doldurarak sorununuzu sorun, biz yanıtlayalım…

GÖNDER

Muayene

Muayene olmak istiyorsanız,
Muayene Formunu doldurarak bize ulaşabilirsiniz.

GÖNDER