Ülke çapında aşılamayı başarıyla sürdüren ülkelerden İsrail’de hastane çalışanları arasında yapılan araştırmada aşı olan ve olmayan arasında büyük fark görüldü.
İsrail’de 6710 sağlık çalışanını içeren çalışmada, çalışanlar düzenli olarak SARS-CoV-2 açısından test edildikleri için şikayeti olmadan hastalığa yakalananlar da ölçüldü. İkinci doz aşıyı olduktan 7 gün sonrasından itibaren büyük farklar görüldü.
20 Aralık 2020 ile 25 Şubat 2021 arasında yapılan araştırmada ortalama yaşı 44 olan 6710 sağlık çalışanından 5953 tanesi aşılanırken, tam iki dozu alan 5517 tanesi oldu. Kalan 757 tanesi ise hiç aşılanmadı. Aşı olmayanların yaş ortalaması 40 olarak daha düşüktü. Tam aşılananlarda 8/5517 (%0.14) kişide şikayetlerle hastalığa rastlanırken, aşı olmayanlarda bu sayı 38/757 (%5) idi. Şikayetsiz enfeksiyon bulunması ise 19/5517 (%0.34) ve 17/757 (%.2.2) oldu.
Dr. Genco Yücel ne diyor?
Bu bulguları anlamak için rakamlarda kaybolmadan, araştırmayı özetleyen grafiğe bakmanızı öneririm. Çünkü grafik bu sonucu çok net ortaya koyuyor.
Bu gerçek hayat örneği de, aşının koruyucu etkisinin bir başka kanıtı. Burada önemli olan, araştırmalardan farklı olarak şikayetsiz insanlarda da enfeksiyon gelişme oranının düşük olmasıdır. Bu toplumda virüs yayılımının durdurulmasında daha da önemli olacaktır. Neredeyse 10 kat daha az şikayetsiz hastalığa yakalanma oranı çok önemlidir.
Bu sonuçlar elbette Pfizer/BioNTech aşısı için geçerlidir. Ancak ülkemizde kullanılan diğer aşı olan CoronaVac ve geleceğini anladığımız Sputnik aşılarının da benzer sonuçlara yol açmasını bekliyorum. Umalım o aşılarla ilgili veriler de elimize en kısa sürede ulaşır.
Aşı sıranız geldiğinde, aşınızı olun. Çünkü bu kabustan çıkmanın başka yolu yok. Bunu unutmayın.