Hamilelerde COVİD aşısı güvenli görünüyor.
14 Aralık 2020- 28 Şubat 2021 arası aşılanan hamilelerin kayıtları üzerinden yapılan değerlendirmede 16-54 yaş arası hamileliğini sonuna kadar devam ettiren 827 hamile değerlendirilmiş.
Bunların 712 tanesi (%86) canlı doğum yaparken, kalanlarında kayıp olmuş. Kayıpların büyük çoğunluğu ilk 3 ayda olmuş. 1 kişide ölü doğum olurken, 10 kişide hamilelik farklı nedenlerle sonlandırılmış. Yaklaşık %10’da erken doğum, %3’te ise yaşa göre küçük bebek doğmuş. Bulunan oranların COVİD pandemi öncesi rakamlarla benzer olduğu da raporlanmış. İlk 3 ayda aşı olanlarda çocuklarda her hangi bir gelişim bozukluğu görülmemiş. Aşılananlarda rastlanan en sık yan etki aşı yeri ağrısı olurken, baş ağrısı, kas ağrısı, ateş, ürperti gibi yan etkiler hamilelerde daha az görülmüş.
Yazarlar, aşı olan hamilelerde her hangi bir zarar sinyali olmadığını, ancak uzun dönem takiplerle anneler veya bebeklerde seyrin izlenmesi gerektiğini belirtiyorlar.
Dr. Genco Yücel ne diyor?
Aşılama kampanyalarında sık sorulan sorulardan biri hamilelere ne yapılacağıdır. Bu araştırma tabiatı gereği gönüllü raporlama sistemine dayandığı için bazı eksiklikleri olsa da, bu konuda bir ilk olması açısından önemlidir. Özellikle erken aşılananlarda bebeklerde sıkıntı olmaması ve sorun rakamlarının pandemi öncesi oranlarla benzer olması cesaret veriyor.
Ülkemizde henüz hamilelere, bildiğim kadarıyla, aşılama yapılmıyor. Bu araştırmada kullanılan aşının da, mRNA aşıları yani, ülkemizde kısmen kullanılanlarda Pfizer/BioNTech aşısının dahil olduğunu vurgulayayım. Hamilelerin aşılanmasında, diğer, CoronaVac ve gelecekte kullanılacak Sputnik aşılarının belirsiz olduğunu da hatırlatayım.