SARS-CoV-2 virüsü Hint varyantı B.1.167 hastalık geçirenler veya aşı olanlarda oluşan bağışıklığa karşı daha etkili görünüyor. Yine de, aşılananların kanında oluşan cevap bu virüse karşı etkisi ile yeterli olacak gibi duruyor.
ABD’de yapılan bir araştırmada Hint virüsüne karşı antikor içeren serum REGN-COV2 ve mRNA aşısı(Pfizer, veya Moderna) olan hastaların antikorlarının bu virüse etkisi araştırılmış. Antikor serumu ve aşılara karşı iki farklı Hint varyantının 2.5 ile 4 kat arası daha rezistan olduğu görülmüş. Ancak kandaki antikor oranlarının çok yüksek olması bu etki azalmasına rağmen aşıların yeterli olacağını gösteriyor sonucuna varılmış.
Son 1-2 haftadır pandemide sayı olarak Hindistan’daki rakamlar ön plana geçti. Özellikle yeni bir mutant virüsün de kuvveti ile bunun arttığı düşünülüyor. B.1.617 isimli varyantın dominan virüs haline geldiği, hatta 40’tan fazla ülkeye yayıldığı, bunun sonucunda da DSÖ’nün geçen hafta bu virüsü ‘’dünya çapında kaygı yaratan’’ olarak nitelediğini görüyoruz.
Yaz başında, Hindistan’da muson yağmurları başlamadan evvel, ülkede sayılar düşüyordu. Sezonun açılması ile, Hindistan’da hayatın iç mekanlara kayması ile ne olacağı merakla bekleniyordu. Yaklaşık 1 ay önce, Penjab eyaleti ve Delhi’de İngiliz virüsünün yoğunlaştığı görüldü. Batı Benal’de B.1.168, Maharashtra eyaletinde ise B.1.617 virüsü domine ediyordu. Fakat kısa sürede Hint virüsü denen B.1.167 hızlıca dominan hale geldi. Salgının hızla artışı da buna bağlandı. Bu yüzden de bu virüsün daha büyük hızda kuvvetle bulaştığı düşünüldü. DSÖ uyarısını yayınladı. İngiltere’de bir haftada virüse bağlı hastalık sayılarının 2 kattan fazla artması ile ülkeye gelişlerde belli yasaklar gündeme geldi.
B.1.617 ilk olarak Ekim 2020’de görüldü. Hint araştırmacılar Şubat ayında Maharashtra eyaletinde hastalıkların büyük kısmından sorumlu olduğunu saptadılar. Araştırmacılar virüsün ‘’sivri protein’’ ‘inde 8 farklı mutasyon saptadılar. Değişikliğin Brezilya’lı P1 varyantına benzer şekilde kişilerin bağışıklık sistemini kısmen geçebildiğini gördüler.
Hindistan’da bu konuda yapılan çalışmalarda, virüse karşı bağışıklığı olanların serumundan alınan antikorların B.1.167 varyantına karşı daha az etkili olduğu görülmüş. Pfizer aşısı yanındaOxford/AstraZeneca aşısı benzeri Covishield aşısı olan sağlık çalışanlarının da bu virüs ile hastalandıkları gözlemlenmiş. Başka küçük çalışmalarda ise aşının bu virüse karşı da çalıştığı gözlemlenmiş.
Dr. Genco Yücel ne diyor?
B.1.167 Hint varyantının diğerlerine göre daha kuvvetli olabilme, daha hızlı yayılıp, daha ciddi hastalık yaratma potansiyeli mevcut. Ancak şimdiye kadar çalışmaların çok küçük gruplarda yapıldığını unutmayalım. Laboratuarlarda yapılan bu tip küçük araştırmalarda benzer bulgular Güney Afrika varyantı ile ilgili olarak da görüldü. Ama sonrasında aşıların, Güney Afrika virüsüne karşı etkinliği konfirme edildi.DSÖ’nün uyarıları, İngiltere’nin açılma planlarında duraklamaya gitmesi yöneticilerin meseleyi ciddiyetle incelediklerinin sinyalleridir
Ama aşılar bu virüs tipine karşı da işe yarayacak gibi duruyor. Sonuç değişmiyor. Aşını olursan korunacaksın. Veya en kötü olasılıkla hafif geçireceksin.