Corona Virüs Enfeksiyonu Şeker Hastalığı Yapabilir

Şeker hastalarında COVİD hastalığının ağır geçebildiğini biliyoruz. Bunun yanında nadir olarak özellikle genç insanlarda şeker hastalığının ortay çıktığı da bildirilmektedir.

Mayıs 19.2021

Şeker hastalarında COVİD hastalığının ağır geçebildiğini biliyoruz. Bunun yanında nadir olarak özellikle genç insanlarda şeker hastalığının ortay çıktığı da bildirilmektedir.  Bunun bir rastlantı mı, veya virüsün insülin salgılayan pankreas hücrelerine direk saldırısı ile ilgili olup olmadığı sorusu bildirilen yeni bir çalışmada  cevaplanmaya çalışılmış. Araştırmada virüsün pankreas organının insülin salgılayan sorumlu Beta (B) hücrelerini öldürüp, kişilerde erken yaşta Şeker hastalığına sebep olabildiği gösterilmiş.

 

Araştırmacılar SARS-CoV2 virüsünün COVİD geçirenlerde ve laboratuar şartlarında pankreas hücrelerini enfekte edebildiğini. Bu şekilde vücutta insülin salgılanmasından sorumlu pankreas B-hücrelerini öldürdüğünü, sonrasında Şeker Hastalığı gelişebileceğini söylüyorlar.

2.Virüsü vücutta farklı hücrelere girerken, özel bir reseptör (ACE-2) kullanıyor. Pankreas hücreleri ise bu reseptörden fakir oldukları için buraya virüsün girişinin zor olduğu düşünülüyor. Bu araştırmada virüsün pankreasa farklı hücre ve sistemler üzerinden girebildiği gösterilmiş. Bu düşünce karışık laboratuar metotları ile ölen hasta dokularının da incelenmesi sonrası konfirme edilmiş. İlaveten, sağlıklı insanlardan alınan sağlıklı pankreas hücrelerine de, laboratuar şartlarında virüs enfeksiyonunun olabileceğini göstermişler. İnsülin salgılayan spesifik B-hücrelerinin virüse karşı diğer pankreas hücrelerine göre daha hassas olduğu bulunmuş. Ölmüş insanlarda pankreas enfeksiyonu görülmemiş olsa dahi, bu hücrelere virüsün girdiği ve hücrelere hasar yaptığı görülmüş. Hatta araştırmacılar bir nevi pankreas stres testi yapmışlar. Virüsle karşı karşıya kalmış B-hücrelerinin, yüksek şeker görünce insülin harcayıp harcamadığına bakmışlar. Ve insülin salgılarında da azalma görülmüş. Laboratuarlarda sık yapılan şeker yükleme testinin laboratuar versiyonu ile de düşüncelerini böylece desteklemiş olmuşlar.

 

Araştırmacılar virüsün pankreasa nasıl geldiğinin net olmadığını söylüyorlar. Tahminleri, ağız, burundan virüs girdikten sonra akciğerlerde sorun yarattığında oradan vücuda kan dolaşımı ile yayıldığıdır. Bunun ileri araştırılmasını öneriyorlar.

 

Dr. Genco Yücel Ne Diyor?

Global düzeyde, en önemli çabamız, COVİD hastalığından insanların ölmesini önlemeye çalışmaktır. İstatistiklerde, aşı çalışmalarında ağır hastalığı, ölümü önlemeye konsantre oluyoruz. Ancak geçmişte yaşanan viral hastalıklardan da bildiğimiz gibi, hastalık hafif geçse de, kalp gibi, akciğer gibi organlar etkilenebiliyor. Hayat boyu devam edecek bir tedavi gerekebiliyor.

 

Bu çalışma, önemli kronik hastalık olan, uzun vadede kalp, beyin, böbrek ve göz gibi organlarda sorunlara yol açan Diyabet, yani, şeker hastalığının COVİD sonrası gelişebileceğini söylüyor.

 

Şimdi pandemiden çıkmaya, eski hayatımıza dönmeye çalışırken, bir yandan da kimsenin hastalanmamasına ve ileride başka sorunlara boğulmasını da önlemeye çalışmalıyız. Örneğin, çocuklarda zaten hafif geçiyor diye düşünüp onları korumaktan vazgeçmemeliyiz. Şeker hastalığı, kalp hastalığı gibi ileride gelişebilecek hastalıkları unutmamalıyız. Şu an hastalık daha çok yaşlı ve riskli insanları öldürse de, uzun vadede genç ve çocukları da etkileyebileceği için onları da aşılama programlarına dahil edip korumalıyız.

 

Korunmaya devam, imkan geldikçe çocuklarımız dahil hepimiz aşılanmalıyız.

 



SORU SORUN

Soru Sor

Soru Sor formunu doldurarak sorununuzu sorun, biz yanıtlayalım…

GÖNDER

Muayene

Muayene olmak istiyorsanız,
Muayene Formunu doldurarak bize ulaşabilirsiniz.

GÖNDER