COVİD aşıları etkinliğini arttırmak için 3. doz olmak ŞART.
COVİD salgınında aşılanmanın, ciddi hastalığı önleyici etkisi biliniyor. Ancak zamanla aşının etkinliğinin azaldığı ve bu etkinin 3.doz uygulaması ile geri kazanıldığı bildiriliyor.
Farklı kayıt ve raporlara bakan bir araştırma, aşılarda bu azalmanın ne oranda ve ne sürede olduğunu bildiriyor. Araştırmada, DSÖ tarafından onaylanan 4 aşının yapıldıktan sonra etkisinin 1-6 ay arasında nasıl değiştiği değerlendirilmiş. BioNTech, Moderna,Johnson&Johnson ve AstraZeneca aşılarında hastalığa karşı aşı etkinliği tüm aşılananlarda 6.aya kadar ortalama %18.5, ileri yaştakilerde ise %20 civarı azalmış. Ciddi hastalığa karşı etkide ise %8 ile 10 azalma görülmüş. Ciddi hastalığa karşı aşı etkinliği her zaman %70’in üzerinde imiş. Araştırmacılar bu azalmayı zamanla azalan bağışıklığa bağlamışlar. Aşılama politikasında değişiklikler önermişler.
Başta İsrail olmak üzere başarılı aşılama kampanyası yürüten ülkelerde artan yeni hastalıklar ve bu tip araştırmalar sonrasında ilave doz aşı önerisi İsrail’de test edilmiş.30 Temmuz ile 23 Eylül 2021 arası 3. Doz aşı yapılan kişiler ile yapılmayanlar eşleştirilip kıyaslanmışlar.
Her iki grupta yaklaşık 750.000 kişi değerlendirilmiş.Kişiler 3. Doz aşıdan en az 7 gün, ilave doz olmayanlar da 2.dozdan en az 5 ay sonra çalışmaya alınmışlar. Her iki grup ortalama 2 hafta (6-21 gün arası) takip edilmiş. Hastalığı önlemede aşı etkinliği %93 ( 2 dozda 231 olay, 3dozda 29 olay), ciddi hastalıkla hastaneye yatışa karşı ise %92 (157’ye karşı, 17 olay) olarak bulunmuş. Ölüm önlemede ise, etkinlik %81 olarak (44’e karşı 7 ölüm) hesaplanmış.
Araştırmacılar, 3doz BioNTech aşısının, en az 5 ay önce 2. doz aşı olanlara karşı COVİD ile ilgili sorunları ciddi oranda azalttığı sonucuna varmışlar.
Bu konuda diğer bir veri de, çeşitli durumlarda antikor düzeyini inceleyen bir çalışmadan geliyor. Araştırmada 33 sağlıklı kişide antikor düzeyleri ölçülmüş. 3. doz aşı olanlarda, hastalık geçirenler,2 doz aşı olanlar ve hastalık geçirip aşı olanlara göre çok daha yüksek antikor seviyeleri bulunmuş. 3. doz olanlarda sadece 2 doz olanlara göre antikor düzeyi 25-50 kat daha yüksek imiş. Delta varyantına karşı etkinlik, ilk virüse göre ise biraz daha az bulunmuş. Araştırmacılar 3. doz aşı ile 2 doz aşı sonrası çıkan yeni enfeksiyonların önleneceği ve bağışıklığın daha uzun süreceği sonucuna varmışlar.
Dr. Genco Yücel Ne Diyor?
Bu bilgilerin sonucu, araştırmacıların da yazdığı gibi, COVİD karşıtı mRNA aşılarında 3. doz destek aşının gerektiğidir. Ne zaman yapılması gerektiği sorusunun cevabı ise 5. aydan sonra gibi duruyor. Günümüzde uygulamaya başlayan ülkelerde 3. doz, ikinci aşıdan 6 ay sonra olarak uygulanmaktadır. Yaşı ilerlemiş örneğin 50 yaş üzeri kişiler, başka kronik hastalığı olanlar için 6. ayda bu aşının yapılması bence kesinlikle gereklidir. Daha gençlerde, 18 yaşa kadar uygulanmaktadır. Dünyadaki pratik bu yöndedir. 18 yaş altı için ise konu belirsizliğini korumaktadır.
Aşı karşıtlarının sıkça kullandığı, 3. Doz aşı yapılmasının aşının işe yaramadığını gösterdiğine kesinlikle katılmıyorum. Bu mRNA bazlı aşılar ilk çıkarıldıklarında 2 dozun özellikle ilk orijinal virüse karşı işe yaradığı görülmüştü. Şimdi bile etkiler azalmakla beraber, 6 ay sonrasında % 50 üzerinde etkinlik ile, DSÖ kriterlerine göre başarılı olmaya devam eden aşılardır. Ben bunu 6 ayda yapılan ilave bir aşı dozu gibi görmüyorum. Bu baştan iki değil üç doz olarak yapılması, planlanması gereken bir aşının üçüncüsüdür. Sonrasında ise tahminen senede bir tekrar edilmesi gerekecektir.
Aşınızı olun, yakınlarınızı aşılatın, zamanı geldiğinde 3.doz aşıları da yaptırın. Bu sayede bu hastalıkla alakalı ciddi hastalıklardan korunalım. Hastalığı basit grip seviyesine indirelim.
Bir sonraki yazıda aşı ile ilgili diğer soruları cevaplamaya çalışacağım.