SARS-CoV-2 virüsü enfeksiyonu geçirenlerde tekrar enfeksiyona yakalanıp COVİD-19 geçirme oranı %84 daha azdır. İngiltere’den bildirilen çok yeni bir araştırmaya göre, tekrar hastalananlar düşük oranda da olsa hastalığa ilk enfeksiyondan yaklaşık 7 Ay sonrasında yakalanıyor. Yani, SARS-CoV-2 virüs enfeksiyonu tekrar hastalığa yakalanmaya karşı etkili bir bağışıklık yaratıyor.
İngiltere’de birçok farklı hastaneden yaklaşık 25.000 çalışanın dahil edildiği araştırmaya SIREN (‘’The SARS-CoV-2 Immunity and Reinfection Evaluation study’’) adı verilmiş. Katılımcılara 1 yıl boyunca, her 2 ile 4 haftada bir, PCR ve virüs antikor testi yapılırken, yine 2-4 haftada bir hastalık geçirenlerle karşılaşmak ve şikayetleri içeren anketler doldurtulmuş. Başlangıçta hastalık bulunanlar pozitif gruba alınırken, bulunmayanlar negatif gruba dahil edilmiş. Negatif olanlarda sadece pozitif PCR testi bulunanalar hastalandı olarak değerlendirilmiş.
Başta pozitif olan 8278 kişiden 155’inde yeni hastalık saptanırken, 17.383 negatif kişiden 1704 tanesinde hastalık bulunmuş. Takip edilen kişi ve takip edildiği gün sayısı çarpımı ile pozitif grupta tekrar hastalanma oranı 100.000 kişi-günde 7.6 olurken, bu oran negatif grupta 100.000 kişi günde 57.3 olarak hesaplanmış. İlk enfeksiyonla tekrar hastalanma arasında 200 günden fazla gün geçtiği görülmüş.
Dr. Genco Yücel ne diyor?
COVİD geçirenlerde şikayetler başladıktan 1 hafta sonra antikorlar oluşuyor. Antikorlar 6 aya kadar kanda kalmaya devam ediyor. Bu antikorların ne kadar hastalıktan koruduğu ise pek bilinmiyordu.COVİD-19 geçirenlerin tekrar hastalanma oranlarının düşük olduğunu görüyoruz.Tek tek yapılan bildirimlere karşı tek büyük bir çalışma ile bunu değerlendirmek çok önemlidir. Burada yazılan, SIREN araştırması direkt olarak bunu değerlendirirken, bize geçirilen hastalığın,ve oluşan antikorların bağışıklık etkisini, tekrar hastalanma oranını ve süresinigösteren çok değerli bilgiler sunuyor.
Hastalığın yarattığı korumayı, İngiltere’de, yani, bulaşıcılığı ve hastalık yapma oranı yüksek B.1.1.7 mutant virüsün neredeyse %100 etkili olduğu ortamda gösteriyor. Bu çok değerli bilgi aşılama kampanyalarınınhızlandığı günümüzde özellikle toplum bağışıklığı veya sürü bağışıklığı etkisininne anlama gelebileceğini gösteriyor. Aşı veya hastalığın bizleri ne kadar koruyabileceği konusunda önemli bilgiler veriyor.
COVİD pandemisinde enteresan bir safhadayız. Sanki güneş doğmadan evvel gecenin en karanlık anlarından geçiyoruz. Bu çalışma da, bence bu düşünceyi destekliyor. Geçirilen hastalık ve aşılamalarla toplum ve sürü bağışıklığına ulaşılabileceği ve pandeminin kontrole alınabileceğini söylüyor.