Özellikle batılı ülkelerde aşılama kampanyaları hız kazandı. İsrail, İngiltere ve ABD gibi ülkeler nüfuslarının yaklaşık yarısına en az bir doz aşı yaparak, önlemleri gevşetmeye normal hayata geçmeye başladılar. Ülke çapında aşılama kampanyasının dünyadaki liderlerinden İsrail %60 civarında en az 1 doz aşılama yaparak bu seviyeye ulaştı. Ülkemizde ise en az bir aşı yapılan kişi sayısı 15 milyon civarında yani nüfusun %20’sinin biraz altında. Bu dünya ölçülerinde diğer gelişmiş ülkelerin gerisinde kalsa da, bir çok az gelişmiş ülkenin üzerinde bir oran.
Ülkeler aşılama kampanyalarını sürdürürken bir sonraki ilave dozları da planlamaya başlıyorlar. Aşılamanın dünyadaki liderlerinden Bahreyn, ülkesinde yapılan Sinopharm aşısından iki doz olup, üzerinden 6 ay süre geçen 50 yaş üzeri insanların, kayda alınıp, ilave doz planlamalarına başlanacağını bildiriyor. Anlaşılan ilk aşıdan en az 6 ay sonra ama tahminen 12. Aya doğru bu ilave dozların yapılacağı. Bildiride hangi aşının kullanılacağı belirtilmezken, 12 yaş üzeri çocuklarda da BioNTech aşısı ile aşılamanın başlanacağı belirtilmiş.
Dr. Genco Yücel Ne diyor?
Aşılamada geçilmesi gereken üst sınırın nüfusun %60’ı olduğu ve bu rakama yaklaşılınca günlük hastalık rakamlarının ciddi olarak düşeceğini İsrail örneğinden anlıyoruz. Zaten geri kalan %30-40’ı hastalık geçirenler ve aşı karşıtı olanlar olduğunu tahmin ediyorum. Bu yüzden toplam aşılama rakamlarının %70’lerin üzerine çıkması kolay görünmüyor. Bunun için aşı olana ödül, hediye gibi kampanyalar gerekebilir.
Bahreyn, aşılamanın, bu sayfalarda da sık dile getirdiğim gibi, ‘’bir kere ol bitsin.’’ gibi olmadığı, belli bir zaman sonra ilave dozların gündeme gelmesi gerektiğini söyleyen ilk ülke örneğidir. Diğer ülkelerin de, %50-60 seviyelerine gelindiğinde, bu planlamalara girmesini bekliyorum.
Ülkemizin, kampanya başladıktan yaklaşık 4 ay sonra, ancak, %20 seviyelerine geliyor oluşu, bu hızla gidilirse 8 ayda yani Eylül ortası ancak %40’a yaklaşacağını düşündürüyor. Bunun da aşı olduktan sonra 6 ay üzeri süre geçenlerin de hesaba geri katılması gerekeceği düşünüldüğünde büyük bir soru işareti yaratacağını tahmin ediyorum.
Ülkemiz şu an günde yaklaşık 200.000 aşı yapıyor. Bu da 4 ayda yine yaklaşık 20 milyon aşı demek. Bu hızı kısa sürede arttırmaz isek İsrail, ABD, İngiltere ve hatta %50’ye yaklaşan Almanya, Fransa, İtalya gibi ülkelerin normal hayata dönme başarısına gelemeyebiliriz. Umalım, Sağlık Bakanlığının belirttiği alınan yüksek miktar 90 milyon aşının uygulanması en kısa sürede, hızla yapılır.
Biz de normal hayatımıza geri döner, rutin aşı planlamalarına geçeriz.