Yaşlılarda COVİD Aşısı Olacak mı?

COVİD hastalığında ciddi problem yaşama riski yüksek olan ileri yaş hastalarda, değerlendirildiği bir araştırma aşının yaşlılarda ciddi yan etkileri olmadığını gösterdi.

Ocak 10.2021

COVİD hastalığında ciddi problem yaşama riski yüksek olan ileri yaş hastalarda, değerlendirildiği bir araştırma aşının yaşlılarda ciddi yan etkileri olmadığını gösterdi. 

ChAdOx1 nCoV-19 denilen, toplumda Oxford/AstraZeneca aşısı olarak bilinen aşı farklı doz ayarlamaları ile 55, hatta, 70 yaş üzerinde kişilerin dahil edildiği çalışmada, 55 yaş üzeri yaklaşık 400 sağlıklı kişi incelenmiş. Kişiler aşı yapıldıktan sonraki 7 gün için günlük tutmuş ve yaşadıklarını günlük aktivitelerini etkileme derecesine göre hafif, orta ya da ciddi olarak kaydetmişler. Yaşananları kullanılan benzer menenjit aşısı ile kıyaslamışlar. COVİD aşı grubunda yan etkilerin daha fazla olduğu görülmüş. Aşı yerinde ağrı ya da şişlik gibi lokal veya, genel reaksiyon denilen, yorgunluk, ateş, kas ağrıları gibi yan etkiler %88-60 arasında 18-55 yaştan, 55-70 ve 70 üstü yaşa doğru azalan şekilde görülmüş. Ciddi yan etki ilk aşıdan sonra %5, ikinci dozdan sonra ise % 1 oranında kaydedilmiş. Aşılananların 13’ünde görülen ciddi sıkıntılar ise aşıya bağlanmamış.

İkinci dozun verilmesi şartıyla, bağışıklık cevabı her yaş grubunda gayet iyi imiş. Aşılanmadan 14 gün sonra antikor oluşumu görülmüş. Araştırmanın, kişilerin 1 yıla kadar takip edilmesi ile neticelendirilmesi planlanmış.

 

Dr. Genco Yücel ne diyor?

Araştırmanın başarılı sonuçları, yaşı ileri olanlarda da, ciddi yan etki olmadığını, ve antikor oluşumu açısından eşit sonuç verdiğini gösteriyor. Özellikle kalp hastalarının ileri yaşlarda olduğu göz önüne alındığında, 55 yaş üzeri insanlarda aşılanmaların başarıyla ve ciddi yan etki olmadan yapılabilmesi çok önemlidir. Ancak bu başarının ne kadar süreceği, ileri yaşlarda etkinin daha kısa sürüp sürmeyeceği henüz belirsiz. Bunun da bu tip araştırmaların uzun dönem takipleri ile ortaya çıkmaları bekleniyor.

Bu araştırmanın bir eksik yönü 80 yaş üzeri insanların araştırmaya dahil edilmemiş olmalarıdır. Hemen bütün COVİD aşı araştırmalarının farklı grupları, örneğin; kronik hastalığı olanlar, hamileler, ve 80 hatta 90 yaş üzeri insanları da araştırmaya başladıkları düşünüldüğünde bu tip eksik bilgilerin de zamanla kazanılacağı görülüyor.

Oxford aşısının ülkemize gelip gelmeyeceği henüz belirsiz. Ülkemize gelecek olan aşıların da, verilerine farklı grupları dahil edip bizimle paylaşmaları ve bunun sonucunda gönül rahatlığı ile aşılarımızı olmamız en büyük temennim.



SORU SORUN

Soru Sor

Soru Sor formunu doldurarak sorununuzu sorun, biz yanıtlayalım…

GÖNDER

Muayene

Muayene olmak istiyorsanız,
Muayene Formunu doldurarak bize ulaşabilirsiniz.

GÖNDER